Companiile europene pierd masiv din competitivitate în faţa celor din SUA şi Asia

vineri, 03 iunie 2022, 12:54
2 MIN
 Companiile europene pierd masiv din competitivitate în faţa celor din SUA şi Asia

Marile companii europene se confruntă cu perspectiva lipsei de competitivitate faţă de companiile de acelaşi calibru din restul lumii, mai ales cele americane – potrivit unei analize a McKinsey.

De exemplu, faţă de companiile americane de acelaşi calibru, companiile europene cu afaceri de peste un miliard de dolari:

  • sunt mai puţin profitabile cu câteva procente,
  • veniturile le cresc cu 40% mai încet,
  • investesc cu 8% mai puţin şi
  • cheltuie cu 40% pe cercetare & dezvoltare (R&D).

Dacă nu recuperează handicapul marile companii europene vor pierde oportunitatea de a-şi atrage o valoare de cel puţin 2.000 miliarde de euro, dacă nu de două ori pe-atât.

Companiile europene nu sunt cele mai performante decât în două din 10 domenii în care diferenţa de competitivitate este (va fi) dată de „tehnologiile transversale”, precum inteligenţa artificială (AI), calculatoarele viitorului (cuantice, soft neuromorfic) sau cloud, internetul lucrurilor (IoT – internet of things), dezvoltarea conectivităţii sau „arhitectura de încredere” (blockchain, smart contract).

Companiile europene sunt lidere în numărul de patente în biotehnologie şi în tehnologiile curate tehnologic, dar pierde avantajul din cauza vitezei de aplicare şi producţie.

Exemplele cele mai evidente ale rămânerii în urmă în privinţa performanţelor tehnologiilor determinante de-a lungul sectoarelor sunt cele din:

  • calculul cuantic: 50% dintre primele zece companii tehnologice majore care investesc în această tehnologie transversală sunt în Statele Unite, 40% în China şi niciuna în UE.
  • 5G, un element cheie al viitorului conectivităţii: China captează aproape 60% din finanţarea externă, Statele Unite 27% iar Europa 11%.
  • Inteligenţa artificială (AI): Statele Unite au capturat 40% din finanţarea externă între 2015-2020, Asia (inclusiv China) 32%, iar Europa 12%.
  • Biotehnologie: Europa are o bază ştiinţifică puternică şi un bazin robust de talente şi a demonstrat în timpul pandemiei că poate inova. Totuşi, între 2018 şi 2020, Statele Unite au cheltuit 260 de miliarde de dolari în biotehnologie, Europa 42 de miliarde de dolari şi China 19 de miliarde de dolari.

Cititi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

 

Comentarii