De Business

Punem punctul pe știi

Companiile Primăriei Iaşi au avut un profit cumulat de 21 milioane lei

luni, 09 august 2021, 01:50
3 MIN
 Companiile Primăriei Iaşi au avut un profit cumulat de 21 milioane lei

Servicii Publice (SPI) a fost lider cu 10,5 milioane lei.

Aproape toate societăţile Primăriei au înregistrat profit în anul pandemic 2020. Dintre cele şapte companii, doar Ecopiaţa a cheltuit tot ce a încasat. În schimb, celelalte şase societăţi – Citadin, CTP, Salubris, Servicii Publice, Termo Service şi Tehnopolis – au avut un profit brut cumulat de 21,6 milioane lei.

Veniturile totale ale societăţilor au fost de 366 milioane lei, mai puţin faţă de prognoza de la începutul anului trecut. În schimb, faţă de 2019, veniturile au fost mai mari (1,2%), iar cheltuielile mai mici (0,08%), după cum se arată într-un raport publicat pe site-ul Primăriei Iaşi.

CTP a avut cea mai mare scădere a veniturilor faţă de estimările iniţiale, de 8%, în valoare absolută fiind vorba despre circa 12 milioane lei.

Cu venituri totale de aproape 140 milioane lei, CTP a supravieţuit anului pandemic şi în contextul subvenţiilor acordate de Primărie în baza facilităţilor stabilite la nivel local pentru diverse categorii de persoane în ceea ce priveşte transportul public.

Cu aproape 1.230 de angajaţi, CTP a avut un profit brut de aproape 750.000 lei (cca 500.000 lei, net). În schimb, cel mai mare profit l-a avut Servicii Publice Iaşi: 10,5 milioane lei (brut), în condiţiile în care veniturile totale au fost de 58 milioane lei, cu 24% mai mult faţă de prognozele de la început de an. Şi în cazul SPI, principalele venituri au fost înregistrate din contractele cu Primăria Iaşi.

Citadin, firmă dependentă de asemenea de contractele cu municipalitatea, a avut venituri de 53 milioane lei, cu un profit de aproape 700.000 lei. Citadin are în jur de 300 de salariaţi, la jumătate faţă de numărul de angajaţi ai SPI.

Salubris este una dintre societăţile Primăriei care nu este dependentă de banii de la bugetul local. Cu toate acestea, a avut venituri de aproape 100 milioane lei în anul 2020, cu un profit brut de puţin peste 8 milioane lei.

Operatorul de salubritate a Iaşului are peste 700 de angajaţi, iar, în ultimii ani, a făcut investiţii importante pentru înnoirea parcului auto şi modernizarea serviciilor oferite.

Termo Service, societate care administrează imobile pe bază de comision, a avut venituri de aproape 12 milioane lei, cu aproape 1,5 milioane lei profit, în condiţiile unui număr mediu de circa 200 de angajaţi.

Din acest an, activitatea acestei societăţii se va schimba fundamental, în contextul preluării de către Primărie a serviciului de termoficare: managementul este asigurat de Termo Service.

Ecopiaţa este singura societate a municipalităţii care nu are încă aprobat un buget pe anul în curs: consilierii locali au respins cifrele înaintate de directorul Cristian Stărică. Anul trecut, Ecopiaţa a încasat 6,2 milioane lei şi tot atât a cheltuit, rezultatul bilanţului financiar fiind zero.

Nu în ultimul rând, Tehnopolis, firma care administrează parcul tehnologic omonim, a înregistrat venituri de 1,4 milioane lei, cu un profit brut de peste 80.000 lei, în condiţiile în care numără doar 13 angajaţi. 

Comentarii