Consilierul președintelui Ucrainei: Vrem să mutăm țara în UE. Vă rog să ne acordați o șansă

luni, 22 noiembrie 2021, 15:40
2 MIN
 Consilierul președintelui Ucrainei: Vrem să mutăm țara în UE. Vă rog să ne acordați o șansă

Ihor Zhovkva, consilierul președintelui Ucrainei, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru Newsweek România, care sunt progresele făcute de Ucraina în drumul spre integrarea euro-atlantică.

Newsweek România: Ucraina este într-un război hibrid cu Federația Rusă, iar una dintre arme într-un astfel de moment este dezinformarea. Există dezinformare în Ucraina referitoare la vaccinare în spatele căreia să suspectați acțiuni ale Federației Ruse?

Ihor Zhovkva: Suntem principala țintă a mesajelor anti-vaccinare. Campania anti-vaccinare este foarte puternică. Mesajele sunt persuasive, diseminate profesionist. Lucru care ne duce la ideea că este o campanie coordonată din alte țări, precum cea pe care ați menționat-o.

 

Și cum sunt diseminate, sunt bazate aceste teze pe dovezi științifice?

Nu au dovezi, există doar zvonuri sau, cum să vă spun, niște gânduri împrumutate de la așa-zise surse științifice. Eu personal nu am văzut nicio dovadă că acest vaccin ar fi nociv. Ce putem să facem împotriva acestei campanii de dezinformare este să căutăm informații din surse oficiale, din partea Ministerului Sănătații.

Din păcate, nu trebuie să uitați că avem teritorii ocupate în Donbas, oamenii comunică între ei, cei din teritoriile ocupate cu rudele de pe teritoriul Ucrainei și, contactându-și rudele și prietenii, răspândesc și zvonuri. Apropo, noi nu cunoaștem situația completă despre COVID pe teritoriul armat din Donbass.

Situația este foarte gravă acolo, pentru că vaccinul rusesc nu funcționează. Și nu au alte vaccinuri. Autoritățile ruse nu lasă nicio instituție umanitară, nici măcar Crucea Roșie, nici Organizația Mondială a Sănătății, să inspecteze situația de acolo. Același lucru e valabil și pentru Crimeea.

Deci, da, problema există. Dar există și o parte bună, în ultima lună tot mai mulți oameni au început să se vaccineze.

Interviul integral, pe newsweek

Comentarii