De Sănătate

Punem punctul pe știi

Contract-cadru cu valoare foarte mare la Spitalul de Recuperare: maximum 157 milioane lei. Se cumpără implanturi cohleare

miercuri, 15 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Contract-cadru cu valoare foarte mare la Spitalul de Recuperare: maximum 157 milioane lei. Se cumpără implanturi cohleare

Achiziţie publică de foarte mari dimensiuni la Spitalul de Recuperare din Iaşi: se va semna un contract cadru cu un furnizor de dispozitive medicale care să furnizeze sisteme de implant cohlear, trunchi cerebral, proteze auditive şi procesoare de sunet. Valoarea minimă a contractului este de aproape 1,5 milioane de lei, dar conform caietului de sarcini, în funcţie de solicitări şi de livrări, valoarea sa poate ajunge la nu mai puţin de 157 milioane de lei.

Implanturile cohelare presupun amplasarea unor dispozitive medicale în zone urechilor pacienţilor pentru a le îmbunătăţi abilitatea de a auzi, în contextul în care acest simţ este puternic afectat din diferite motive medicale. În funcţie de tipul de dispozitiv implantat, Spitalul de Recuperare estimează că va da circa 175.000 de lei pe un dispozitiv, dar în cazul unor sisteme de tip proteză cu ancorare osoasă, valoarea unei singure unităţi este estimată la circa 350.000 de lei.

Pot participa maximum trei furnizori în contractul cadru, licitaţia fiind lansată în ultima zi din luna februarie. Termenul limită pentru depunere a ofertelor este de 6 aprilie 2023. Achiziţiile sunt realizate de către unitatea medicală în cadrul „Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (24 luni)”. Conform caietului de sarcini, în ultimii ani s-au realizat aproape 50 de intervenţii de implantare a unui implant cohlear la 12 luni la Spitalul de Recuperare, iar prima astfel de intervenţie datează din urmă cu 20 de ani.

„La nivelul regiunii Moldovei, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi este singurul centru de implant cohlear cu o echipă complexă şi competentă de monitorizare a pacientului (chirurgi, audiologi, logopezi) şi cu dotări corespunzătoare acestor tipuri de intervenţii chirurgicale în condiţii de calitate. Considerăm că cel puţin 120 de pacienţi nu au putut beneficia de proteze auditive active pe perioada pandemiei şi cel puţin 150 de pacienţi nu au putut beneficia de proteze pasive de ureche medie. Pacienţi care vor trebui rezolvaţi în anul în curs”, au spus reprezentanţii unităţii medicale în caietul de sarcini. 

Comentarii