Contre în Consiliul Local pe problema refugiaţilor care ajung la Iaşi

miercuri, 16 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Contre în Consiliul Local pe problema refugiaţilor care ajung la Iaşi

Criza refugiaţilor din Ucraina a devenit motiv de dispută politică în Consiliul Local (CL). Consilierii s-au întrecut în replici politicianiste, iar tonul a fost dat de reprezentanţii opoziţiei locale (USR şi PSD), în condiţiile în care liberalii au făcut scut în jurul primarului şi oricum îi aprobă aproape orice fel de iniţiativă. 

În acelaşi timp, consilierii PMP sunt aliaţii PNL, fiind răsplătiţi pentru loialitatea lor cu funcţii în instituţii. Şedinţa extraordinară de ieri a avut două puncte, strâns legate unul de celălalt, fiind vorba despre alocarea a 3 milioane de lei pentru înfiinţarea unei tabere temporare de cazare la Centrul Tehnologic Regional (CTR), clădire a Primăriei din zona CUG. În imobil pot fi amenajate până la 700 de locuri de cazare pentru refugiaţi, iar aceştia beneficiază de hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală şi asistenţă medicală. În timp ce USR a încercat să acrediteze ideea că demersul înfiinţării taberei vine în urma unei solicitări publice a unora dintre consilierii acestei formaţiuni, PSD a criticat lentoarea Primăriei în a se implica în problema refugiaţilor la nivelul Iaşului.

La rândul lor, liberalii au ţinut să sublinieze că ei sprijină refugiaţii prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale. Totuşi, cel puţin la acest moment, Iaşul este folosit ca un punct de tranzit de refugiaţi, cei mai mulţi dintre aceştia alegând să-şi continue drumul spre alte oraşe din ţară sau peste hotare. Astfel că, ieri, la nivelul întregului judeţ, în centrele monitorizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă erau ocupate 620 dintre cele peste 2.300 de locuri de cazare disponibile. În schimb, numeroşi ucraineni au ales să se descurce pe cont propriu şi s-au cazat în diverse unităţi hoteliere. De asemenea, reacţia rapidă a societăţii civile ieşene a dus la situaţia în care familii de ucraineni au fost cazate în spaţii şi locuinţe puse la dispoziţie de către cetăţeni sau firme. În ultimele zile, prin punctele de trecere a frontierei (rutier şi feroviar) au intrat, în medie zilnică, între 1.200 şi 1.500 de ucraineni. În urmă cu aproape o săptămână, numărul refugiaţilor trecea şi de pragul de 5.000 de persoane/zilnic, conform informările trimise periodic de Instituţia Prefectului. Totuşi, numărul de refugiaţi ar putea creşte semnificativ în perioada următoare, în funcţie de evoluţia războiului din Ucraina. 

Comentarii