Contribuabilii ieşeni îşi pierd timpul prin instanţe, după ce angajaţii Primăriei le răspund la petiţii cu link-uri către nicăieri

sâmbătă, 10 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Contribuabilii ieşeni îşi pierd timpul prin instanţe, după ce angajaţii Primăriei le răspund la petiţii cu link-uri către nicăieri

Informaţii care ar trebui anunţate public de pe deschiderea paginii de internet a municipalităţii sunt considerate secrete de Primărie. Un ieşean a trebuit să apeleze la instanţă pentru a afla câţi angajaţi are Primăria şi cât s-a cheltuit anual pentru salariile acestora în perioada 2020-2022.

C.H. a făcut solicitarea pe 11 ianuarie, invocând prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Conform legii, autorităţile publice sunt obligate să răspundă unor astfel de solicitări în termen de 10 zile. Dacă solicitarea implică un răspuns complex sau un volum mare de lucru, termenul poate fi prelungit până la 30 de zile, cu condiţia ca petentul să fie anunţat de acest lucru în decurs de 10 zile. Cele 10 zile în care C.H. ar fi trebuit să primească informaţiile solicitate sau răspunsul că angajaţii Primăriei au prea mult de lucru şi au nevoie de o lună pentru a răspunde au trecut însă fără vreo înştiinţare. Ca urmare, pe 27 ianuarie, C.H. s-a adresat instanţei.

Pe parcursul procesului, la două luni de la solicitarea lui C.H., Primăria a trimis şi răspunsul. Angajaţii municipalităţii avuseseră nevoie de două luni pentru a scrie o adresă ce conţinea trei link-uri spre pagina de internet a Primăriei. Chiar şi acestea erau inutile. „Adresele indicate nu au forma unei legături active şi nici a unui text editabil, fiind în fapt o imagine a adresei, aproape imposibil de utilizat (fiecare adresă indicată are aproximativ 100 de caractere, care ar trebui introduse manual în browser şi conţine spaţii, rânduri şi caractere speciale care nu conferă un caracter riguros al adresei). Chiar şi aşa, prin introducerea în browserul de internet, de mai multe ori, a adreselor comunicate de autoritatea publică nu s-a reuşit accesarea informaţiilor solicitate”, a precizat C.H. în faţa instanţei. În fapt, link-urile duceau spre hotărâri ale Consiliului Local, pententul urmând să scormonească singur prin anexele acestora în căutarea informaţiilor.

În faţa instanţei, reprezentanţii municipalităţii nu au dat explicaţii suplimentare, rezumându-se să precizeze că au dat un răspuns lui C.H. Magistraţii Tribunalului au apreciat că răspunsul dat de Primărie nu poate fi considerat ca respectând legea şi au somat-o să comunice informaţiile solicitate într-o formă clară. Sentinţa a fost contestată de municipalitate, recursul acesteia intrând joi pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii