Copil de clasa a VIII-a, în comă alcoolică la spital

marți, 10 septembrie 2019, 01:50
2 MIN
 Copil de clasa a VIII-a, în comă alcoolică la spital

Medicii de la Spitalul de Copii spun că, în ultimele zile dinaintea începerii şcolii, numărul minorilor care au ajuns aici la urgenţe a fost dublu faţă de media zilelor de vacanţă.

 

Weekendul de dinaintea începerii noului an şcolar a adus în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi mai multe cazuri grave care au necesitat internare decât de obicei.

În ultima gardă, medicii urgentişti s-au confruntat cu 12 cazuri de traume suferite de copii, fiind vorba de cazuri care au necesitat internare şi ulterior tratament de specialitate, în condiţiile în care pe perioada verii numărul lor era de maximum şase traume în 24 de ore. Copiii au fost fie victime ale accidentelor rutiere, fie ale accidentelor produse la joacă, fie a fost vorba despre copii care au căzut din copaci şi au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă. Majoritatea s-au internat în Clinica de Chirurgie sau în cea de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Au fost foarte multe traume, probabil ca urmare a faptului că au fost ultimele zile libere, când copiii au fost mai liberi, nesupravegheaţi. Spunem noi că a fost cu mult peste media unei zile de vară, când erau cinci-şase astfel de cazuri“, a explicat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Un alt caz a fost un copil de 14 ani care a ajuns la spital în comă alcoolică, medicii fiind surprinşi de valoarea mare a alcoolemiei, de peste 3 la mie. Adolescentul a rămas internat în Clinica de Toxicologie, având nevoie de terapie specifică. În astfel de cazuri, terapia include perfuzii, menţinerea glicemiei având în vedere că alcoolul scade glicemia, pansament gastric, vitamine. De asemenea, este nevoie şi de supraveghere medicală, în cazul valorilor mari putând să apară şi diferite complicaţii, cum ar fi convulsii hipoglicemice, sau pierderea stării de conştienţă.

În ultimii ani, la Spitalul de Copii din Iaşi au ajuns aproape 500 de copii cu simptome specifice consumului exagerat de alcool, majoritatea fiind înregistrate în perioada vacanţelor sau în preajma sărbătorilor religioase.

Comentarii