Cosette Chichirău: „Viața sau banii? Povestea atipică a unei economiste întoarse din America” (P)

joi, 04 iunie 2020, 09:12
8 MIN
 Cosette Chichirău: „Viața sau banii? Povestea atipică a unei economiste întoarse din America” (P)

Cosette, oamenii știu despre tine că ești un parlamentar bătăios, că vei candida la Primăria Iașului și că ești una din cele mai puternice voci ale USR din țară. Însă puțini știu lucruri despre tine ca persoană. Hai să o luăm cu datele esențiale!

Câți ani ai și ce zodie ești?

Am 42 de ani și sunt Săgetătoare.

Căsătorită?

Nu încă.

De ce? Nu ai găsit persoana potrivită? Nu ai timp?

Nu este vorba despre asta. Îmi place ideea de familie, îmi plac copiii, îmi place gândul că voi îmbătrâni alături de cineva care să mă iubească și pe care să-l iubesc. Mi-am trăit aproape toată tinerețea în State, unde mobilitatea oamenilor este mare, mai ales în meseria mea. Azi ești pe coasta de est, mâine pe coasta de vest, poimâine în Europa. Dar toate vin la rândul lor. Am învățat că viața îți dă ceea ce îți dorești nu atunci când îi ceri, ci atunci când este momentul potrivit.

Ești economistă și ai o carieră de mai bine de zece ani în finanțe, în Statele Unite. Cum ai ajuns acolo?

După ce am terminat Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, am aplicat pentru un MBA de doi ani în Statele Unite și am fost acceptată cu bursă. Fără bursă, nu aș fi putut merge, pentru că este foarte scump, zeci de mii de dolari pe an, și familia mea nu avea banii ăștia. Am rămas apoi la doctorat, la University of Massachusetts Amherst, care durează cam cinci ani. Tot cu bursă, evident. În timpul doctoratului și după, am lucrat la corporații mari din domeniul financiar, în specializarea de modelare financiară și managementul riscului.

Ce ți s-a părut diferit de România?

Orientarea spre rezultat. Ești plătit, dar ești și muncit. În plus, dacă ești bun, serios și dedicat jobului tău, poți avansa foarte repede în carieră. Eu am început ca analist financiar și am ajung în doar cinci ani să conduc un departament care evalua riscul pentru portofolii de miliarde de dolari.

Ești născută în Iași. Spune-mi despre Iașul copilăriei tale.

Sunt născută în Iași, părinții mei sunt din județul Iași, așa că sunt o moldoveancă pur-sânge. Am copilărit în Tudor Vladimirescu, pe Strada Țepeș Vodă. Am făcut școala primară la Școala Generală nr. 10 (în Tătărași), gimnaziul la Colegiul „Emil Racoviță” (în Podu Roș), liceul la Liceul de Informatică (în Copou). Mergeam des la țară și la Ciric.

Am fost ca orice alt copil din vremea aceea. Cu cheia de gât, cu joacă afară, mai ales vara, până se înnopta, cu prietenii de la bloc cu care săream ața și jucam 7 pietre, și făceam o gălăgie infernală. Eram mulți copii atunci și ieșeam afară nesupravegheați. Era un parc în fața blocului meu, cu scrâncioabe care se dădeau peste cap, cu bare de care atârnam ca niște cimpanzei și cu un teren cu gardul rupt pe care jucam orice. Acolo mi-am petrecut mare parte din copilărie. Deși nu era mare lucru, eram fericiți.

Ai fost ”tocilară” sau ”de gașcă”?

Mi-a plăcut școala, dar mi-au plăcut și interacțiunile cu colegii. Am fost șefă de promoție la Liceul de Informatică, dar nu am ratat petreceri, plimbări prin oraș cu colegii de clasă, ieșiri la terasă. Am fost și sunt în continuare un om sociabil, cu mulți prieteni.

Pe unde mergeați? Sau care este locul din Iași de care te simți cel mai atașată?

Mergeam în multe locuri, în apropiere de liceu, în centru sau în cartiere, în funcție de ocazie. Mi-a plăcut mereu să merg prin Grădina Botanică, pentru că este atât de frumoasă. Este locul de care mă simt cea mai atașată din Iași, aproape la fel cum mă simt de cartierul unde am copilărit, unde am petrecut mult timp pe malul Bahluiului, alergând pe iarbă.

Te-ai întors din Statele Unite. Cum s-a întâmplat asta?

Am simțit că este timpul să deschid o nouă etapă în viața mea, să dau înapoi ceva din ce am învățat, din experiența mea în mari companii financiare, în afaceri, că pot să fac ceva acasă. Am vrut să încerc să fac lucruri în care cred cu adevărat, lucruri care să-i ajute pe oameni.

Și ai ajuns în politică! Mulți oameni fug de politică pentru că li se pare că este un mediu toxic. Nu te-ai temut că mizeria din politică te va atinge și pe tine?

Ba da. Dar aici m-a ajutat și experiența din State. Nu aștepta ca cineva să repare ceea ce poți tu însăți să repari. M-am gândit că dacă toată lumea va aștepta soluții de la ceilalți, atunci soluțiile nu vor veni. Pentru că soluțiile suntem chiar noi. Este o prejudecată în România că e bine ”să nu ieși în față”, să stai ascuns și să aștepți ca altcineva să rezolve problemele. Mereu altcineva. Or asta nu funcționează. Dacă așteptăm după alții, atunci vom rămâne mereu la mâna PSD și PNL, mereu la mâna acelorași politicieni care au ținut Iașul pe loc. Sigur că este neplăcut să fii tăvălit de presă și de opinia publică, dar posibilitatea de a face proiecte mari în Iași mă face să trec cu vederea riscurile și neplăcerile.

Cum a fost când ai ajuns prima dată în Parlament?

Ireal. Îi vedeam pe lângă mine pe Ponta, pe Băsescu, pe toți pe care îi văzusem doar la televizor. Mă simțeam ca într-un film. A venit apoi Ordonanța 13 și n-am mai avut timp de mirări de-astea.

Filmul cu Șerban Nicolae ți-a făcut mai mult bine sau mai mult rău?

Când am făcut acel live nu am avut altceva în minte decât să arăt oamenilor cum se fac abuzurile în Parlament. Am vrut ca oamenii să știe ce se întâmplă, cum se vorbește, în cel mai înalt for al țării. Cred că acel film a făcut bine, dar nu mie, personal. Oamenii au văzut care este nivelul intelectual și moral al unora din cei pe care i-au trimis acolo.

Înainte de a face eu acele live-uri din Parlament, nu exista această practică. Acum, cetățenii s-au obișnuit să vadă live-uri din instituții. USR a dezvăluit ce se întâmplă în Parlament, a făcut instituția mult mai transparentă și acesta este un rezultat al intrării USR în Parlament. Fără noi, lucrurile ar fi fost din nou aranjate în spatele ușilor închise.

Cum te relaxezi? Ce hobby-uri ai? Ce filme îți plac?

Mă uit pe Netflix, ca toată lumea. Îmi plac serialele cu detectivi, cred că am văzut toate variantele de Sherlock Holmes făcute vreodată. Când vreau să văd ceva artistic sau amuzant, aleg anumiți regizori. Woody Allen și Guy Ritchie sunt foarte amuzanți pentru mine. Wong Karwai a făcut unul dintre cele mai frumoase filme făcute vreodată, „In The Mood for Love”.

Când nu e pandemie, ies cu prietenii la un pahar de vin și povestim. Pe la Retro sau Acaju.

O altă întrebare esențială: îți plac câinii sau pisicile? 

Ador pisicile. Am avut un motan pe care l-am iubit foarte tare. Îmi plac și câinii, sunt prietenoși, dar mi-e frică de unii dintre ei, așa că sentimentele mele față de câini sunt mixte.

Cum treci prin pandemie?

La fel de greu ca toți românii. Respect regulile și încerc să-mi desfășor activitatea cât mai eficient în condițiile date. Consider că viața este mai importantă decât banii. Așa că am fost de la bun început o susținătoare a măsurilor ferme de distanțare socială. Economia o repari, dar viața unui om, nu.

Ai candidat la președinția USR. Te-ai gândit să candidezi la prezidențiale?

Da. Peste 10 ani. După două mandate de Primar al Iașului.

În acest an vei candida la Primăria Iașului. De ce? Ce te-a făcut să iei această decizie?

Din același motiv pentru care am intrat în politică. Pentru că nu pot să aștept la nesfârșit ca altcineva să repare lucruri pe care eu și echipa le putem repara. Iașul este un oraș cu probleme mari, dar și cu potențial mare. Drumurile proaste, spitalele murdare, lipsa grădinițelor, școlile slab dotate, poluarea, traficul, lipsa parcărilor, construcțiile haotice, lipsa spațiilor verzi și multe altele sunt probleme grave ale acestui oraș. Iar eu vreau și știu cum să le rezolv.

Mihai Chirica este un om al trecutului, care ține Iașul pe loc, împreună cu gașca lui de interese imobiliare. Este în Primăria Iași de 20 de ani. Avem nevoie de aer proaspăt în Iași. Avem nevoie de oameni educați și cu experiență profesională semnificativă, care să poată construi viitorul. În 10 ani, copiii noștri se vor confrunta cu o lume în care mașinile autonome și dronele vor fi ceva uzual. Eu și echipa mea putem conduce Iașul spre un astfel de viitor, tehnologic avansat și prosper. Vreau să aducem mulți investitori în Iași, care să asigure un viitor prosper pentru toți.

Ce-ți spun oamenii cu care te întâlnești prin oraș? Te recunosc, te salută, te întreabă despre politică, despre Iași?

Da, cei mai mulți mă recunosc. Unii mă salută, alții îmi spun că mă urmăresc pe facebook, că m-au văzut la televizor sau că au votat cu USR. În ultimele luni, cei mai mulți îmi urează succes în cursa pentru Primăria Iași!

 

Comentarii