Cu 14 milioane de lei pe masă, Aeroportul caută un furnizor de energie electrică

La prima licitaţie nu a venit niciun ofertant. Între timp, aerogările au fost incluse între entităţile economice pentru care preţul energiei este subvenţionat.

luni, 12 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Cu 14 milioane de lei pe masă, Aeroportul caută un furnizor de energie electrică

Aeroportul Iaşi a reluat licitaţia de achiziţie a energiei electrice necesară funcţionării pe parcursul a 13 luni, după ce prima procedură lansată în septembrie nu a atras nicio ofertă. A doua încercare de atribuire a contractului porneşte de la aceeaşi valoare, 14 milioane de lei – o sumă de 4 ori mai mare decât costul de până acum al energiei consumate pe parcursul unui an.

Cantitatea totală vizată este de 2800 MWh, corespunzătoare unui consum lunar mediu de 215 MWh. Valoarea estimată de 14 milioane de lei „include acciza, contribuţiile la cogenerare, contravaloarea certificatelor verzi, precum şi toate componentele tarifare impuse de legislaţia specifică în vigoare”, precizează anunţul de licitaţie.

Ofertele sunt aşteptate până pe 19 ianuarie, iar selecţia lor se va face după componenta financiară (90 la sută) şi după cea tehnică – energie verde etc. (10 la sută).

Amintim că, în martie 2021, când licitaţia a fost organizată pentru un acord-cadru de doi ani, regia a cumpărat 6.200-7200 MWh, contra 3,7 milioane de lei. Atunci, câştigătoare a fost declarată Veolia Energie, care însă a reziliat contractul înainte de finalizare.

În februarie 2019, contractul cadru a fost adjudecat cu doar 3 milioane de lei de către CEZ. Cantitatea de energie achiziţionată de Aeroportul Iaşi a fost similară (undeva între 6-7000 MWh).

Iniţial, cele două ordonanţe prin care guvernul a plafonat preţul energiei electrice nu includeau aeroporturile. Parlamentul a dezbătut şi adoptat la sfârşitul lunii noiembrie OUG 119, incluzând de data asta toţi operatorii de servicii publice şi regiile autonome, iar proiectul legislativ a ajuns pe 7 decembrie la Preşedinţie pentru promulgare. Aeroportul Iaşi este constituit ca regie autonomă.

Până la această reglementare, conducerea aerogării se aşteaptă la facturi lunare de 2 milioane de lei pentru energia electrică consumată, ceea ce a determinat modificarea pe pierdere a bugetului anual de către Consiliul Judeţean (căruia regia îi este subordonată). 

Cititi si: Schimbare radicală la Aeroport. Încă o şedinţă „pe bani” la CJ: un proiect de 278 milioane pe masa aleşilor

Cititi si: Energie electrică de 14 milioane pentru Aeroportul Iaşi

Comentarii