Cum a apărut în România, aproape peste noapte, fără prea mare ajutor de la Guvern, o centrală ca la Cernavodă

joi, 28 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Cum a apărut în România, aproape peste noapte, fără prea mare ajutor de la Guvern, o centrală ca la Cernavodă

„Centrala” electrică ridicată aşa din neant, peste noapte, ne spune de fapt că putem face mult mai mult, dar cumva politicienii şi guvernele lor mai mult ne-au încurcat decât ne-au ajutat. Pentru asta trebuie doar să realizăm că nu ne aduce nimic dacă credem în diverse teorii populiste/demagogice.

Înainte de Crăciun, vineri, 22 decembrie, o ştire aparent banală a „străbătut” internetul mai ceva ca Moş Crăciun în seara de ajun când împarte daruri la toţi copiii din lume. Momentul prezentării ei a fost ales greşit, tocmai în apropierea sărbătorilor când toată lumea se pregătea pentru masa de Crăciun, iar gândurile majorităţii oamenilor stăteau mai mult la sarmale, grătar şi cozonac decât la aspecte serioase, care chiar spun ceva şi te îndeamnă la reflecţie.

Potrivit lui George Niculescu, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), numărul prosumatorilor a ajuns, în octombrie 2023, la 101.605, cu o putere instalată de 1.298 MW, iar până la finele anului se estimează undeva la 1,5 GW. Practic, aceasta înseamnă că persoanele fizice care deţin panouri solare deasupra caselor şi eoliene au o capacitate de producţie mai mare decât al celor două reactoare de la Cernavodă. Da, aţi citit bine! Aşa este! Aproape peste noapte în ţara noastră a apărut o altă centrală care furnizează energie electrică la fel de multă sau chiar mai multă decât cea de la Cernavodă. Mulţi nici nu vor crede cele de mai sus. Vor spune că sunt fake news sau dezinformări ale autorităţilor să ne creeze nouă impresia că trăim mai bine decât în realitate. Din fericire însă este cât se poate de adevărat. Evoluţia este una spectaculoasă, remarcabilă.

„Dacă în 2018 aveam 601 prosumatori, în 2019 aveam 905. În 2020, numărul creşte la 2.257, în 2021 la 14.221, în 2022 la 40.812, iar în octombrie 2023 la 101.605, cu o putere instalată de 1.298,94 MW. Fenomenul este în evoluţie”, arată datele ANRE. Avem, în ultimii cinci ani, un salt al numărului de prosumatori de aproape 170 de ori. Este unul enorm. Toate acestea s-au întâmplat în condiţiile în care ajutorul dat de Guvern a fost aproape egal cu zero, de cele mai multe ori programele Executivului fiind de fapt beţe în roate puse celor care s-au gândit să treacă pe energie verde, să devină independenţi energetic. Cu toate astea, oamenii au reuşit, de cele mai multe ori, din fonduri proprii fără să fie direcţionaţi de autorităţi să ridice pe „nevăzute”, din nimic, o forţă comparabilă cu o veritabilă unitate de producţie nucleară. Trebuie să spunem că vorbim despre o capacitate instalată, care produce maxim doar în condiţii ideale (soare şi vânt suficient de puternice), condiţii ce nu sunt tot timpul îndeplinite. Totuşi aceasta nu diminuează cu nimic realizările de peste noapte.

Acum, să stăm să ne gândim cum ar fi arătat lucrurile dacă Guvernul s-ar fi implicat mai mult şi ar fi fost şi eficient. Să ne amintim doar că programul „Casa Verde” lansat cu mult tam-tam în primăvara acestui an a fost de fapt un fiasco în adevărat sens al cuvântului. Nici în ziua de astăzi, chiar dacă sunt ceva speranţe, încă nu a fost deblocat. Interesul oamenilor pentru instalarea de panouri solare cu ajutor de la stat de 20.000 de lei a fost unul enorm. Nici bine nu s-au deschis sesiunile de înscriere că fondurile au şi fost consumate, dar la scurt timp, ca din senin, programul a fost blocat.

Mai mult, modelul poate fi extins la aproape toate capitolele vieţii de zi cu zi. Cu siguranţă dacă oamenii nu ar fi îngrădiţi de tot felul de chichiţe legislative şi s-ar guverna/gospodări singuri am avea în prezent mult mai multe şcoli faine, spitale în care să mergem cu încredere şi servicii comunitare mult mai bine realizate. Riscăm să spune că şi reţeaua de drumuri ar fi mai bine adaptată la realităţile prin care trecem în prezent. „Centrala” electrică ridicată aşa din neant, peste noapte, ne spune de fapt că putem face mult mai mult, dar cumva politicienii şi guvernele lor mai mult ne-au încurcat decât ne-au ajutat. Pentru asta trebuie doar să realizăm că nu ne aduce nimic dacă credem în diverse teorii populiste/demagogice. Suntem obligaţi să credem în noi înşine, iar când nu mai avem speranţă să ne amintim că peste noapte în România a apărut o centrală care concurează reactoarele de la Cernavodă. Este enorm! Planurile centralei de la Cernavodă au început să fie elaborate în 1976, primul reactor a fost finalizat în 1996, iar cel de-al doilea în 2007. Cam atât a putut face statul, fie el comunist sau capitalist.

Comentarii