Cum a fost fentată legea la angajarea lui Fermeşanu la Operă. Exemplu din 2019 şi ce spune Ministerul Culturii

joi, 10 februarie 2022, 02:50
3 MIN
 Cum a fost fentată legea la angajarea lui Fermeşanu la Operă. Exemplu din 2019 şi ce spune Ministerul Culturii

 „Ziarul de Iaşi” a consultat mai mulţi specialişti în angajările în domeniul public şi membri cu vechime în cadrul Ministerului Culturii, în cazul angajării tenorului Andrei Fermeşanu la Opera Naţională Română din Iaşi, pe care acum o conduce în calitatea de manager interimar. Din toate informaţiile puse cap la cap până acum rezultă faptul că nu a fost emisă nicio derogare în anii 2011-2014 din partea Ministerului Culturii, pentru ca tenorul Andrei Fermeşanu să fie angajat cu studii de Muzicologie şi nu de Interpretare Canto, precum toţi ceilalţi solişti ai operei ieşene. 

Specialiştii care au analizat legislaţia au precizat că nici nu este limpede că o astfel de derogare ar fi fost necesară, fiindcă legea conţine unele portiţe care sunt exploatate în mai multe domenii, nu doar cel artistic. Spre exemplu, în anunţurile de angajare de solişti la operele din România este invocată Hotărârea de Guvern 286/2011, care menţionează o serie de prevederi generale la angajările în instituţiile publice şi care vorbeşte despre condiţiile specifice în felul următor – „se stabilesc în conformitate cu nomenclatoarele domeniilor şi specializărilor din învăţământul universitar de lungă durată şi scurtă durată, respectiv nomenclatoarele domeniilor de studii universitare de licenţă şi specializărilor şi programelor de studii din cadrul acestora”.

Specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi” spun că un concurs de solist, spre exemplu, care solicită studii superioare specifice, se referă evident la cele de Interpretare canto. Dar cum legea nu spune că acestea trebuie solicitate şi explicit în fişa postului şi anunţul de angajare, legea e ocolită folosind chiar Nomenclatorul domeniilor şi specializărilor / programelor de studii universitare. Acolo, Muzicologia apare alături de Interpretare muzicală – Canto, dar şi Muzică religioasă sau Interpretare muzicală – Instrumente, în cadrul unui domeniu mai mare – Muzică.

Specialiştii consultaţi de noi spun că, pe legea actuală, era suficientă încadrarea pe Muzică, fără să se solicitate în mod expres Muzicologie, pentru a fi în legalitate. „Practic, au mers prea specific pentru acest post – fiindcă e greu de crezut că erau şi alţi solişti cu studii de muzicologie dispuşi să se înscrie la concurs”, au explicat aceştia.

Managerul nu răspunde la telefon: a transmis că problema „nu este relevantă”

Cum managerul Operei a transmis prin terţe persoane că nu vrea să răspundă întrebărilor „Ziarului de Iaşi” pe chestiunea studiilor sale fiindcă „nu le consideră relevante”, publicaţia noastră îi oferă un nou exemplu. Un concurs de angajare a soliştilor în Opera din Iaşi din 2019, disponibil chiar pe site-ul Operei (de unde l-am descărcat, să fim siguri că nu se va pierde din greşeală), cere explicit, la condiţii specifice, „studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în domeniul Interpretare muzicală”.

Au fost scoase la concurs atunci patru posturi de solist vocal – bas, bariton şi două soprane. Nimănui nu i s-a cerut studii de Muzicologie. „Nu se cere Muzicologie fiindcă în domeniul acesta atât de divers, când se scot posturi, se cer studii specializate deoarece totul trebuie definit. Iar derogări se dau în cazuri cu adevărat excepţionale. Practic la aceeaşi facultate generică termină şi trompetişti şi violonişti şi solişti, dar şi cercetători specializaţi. Specializarea de la facultate îi defineşte, altfel s-ar putea înscrie oricine cu studii superioare la un astfel de concurs, chiar dacă nu va avea şansă să treacă proba practică. Din cunoştinţele mele, cazul Fermeşanu este unic la Iaşi”, a explicat şi un manager de instituţie culturală din Iaşi, care a fost de acord să analizeze oportunitatea şi legalitatea unei astfel de angajări.

Vezi aici conditiile de participare la concursul din 2019

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura şi cu Ministerul Culturii pentru a întreba dacă un astfel de caz a ajuns în atenţia lor până acum. Lucian Romaşcanu, actualul ministru, a precizat că nu ştie nimic momentan despre acesta caz, dar că se va interesa în perioada următoare şi va emite un punct de vedere instituţional.

Comentarii