Cum a reusit Dancila ce nu i-a iesit nici lui Dragnea cu Uniunea Europeana sau exemplul țaței care pune mâna-n șold

vineri, 11 octombrie 2019, 09:39
2 MIN
 Cum a reusit Dancila ce nu i-a iesit nici lui Dragnea cu Uniunea Europeana sau exemplul țaței care pune mâna-n șold

Strategia pe care a adoptat-o premierul social-democrat de la Bucuresti este aceea de a provoca Bruxelles-ul, luand peste picior procesul de desemnare a comisarilor din echipa Ursulei von der Leyen si sfidand-o pe aceasta din urma, scrie ziare.com. Cu ce legitimitate si miza transforma Viorica Dancila Romania in tara-problema a Uniunii Europene?

Prerogativa de a nominaliza un comisar care sa coordoneze portofoliul alocat Romaniei ii apartine prim-ministrului, dar asta nu inseamna vreun drept suveran de a instala la Bruxelles pe oricine. Daca Romania are dreptul, ca orice alt stat membru UE, sa se ocupe de un portofoliu in Comisia Europeana, nu inseamna ca acest portofoliu devine o sinecura nationala, o recompensa eventual pentru vreun fidel al partidului.

Romania are dreptul sa propuna un comisar, dar Comisia Europeana nu are obligatia de a da un job – un salariu, o prima de instalare, beneficii la pensie si alte avantaje – oricarui pesedist fata de care Partidul – sau chiar premierul personal – are o datorie de achitat.

Suntem la capatul unui proces in care prim-ministrul Dancila a sfidat pana peste limitele oricarei negocieri Comisia Europeana, iar costul il plateste deja Romania, a carei credibilitate europeana este tot mai fragilizata.

De doi ani incoace, oficialii europeni fac eforturi sa inteleaga ca abuzurile de putere de la Bucuresti sunt accidentale si instrumentate de o gasca politica a carei legitimitate e tot mai mica.

Guvernul PSD nu e Romania, Romania merita un guvern mai bun, puterea politica de la Bucuresti nu mai are sustinere sociala, protestele au fost un exemplu de rezistenta in fata unui regim politic corupt. Aceste propozitii au tot fost repetate la dezbaterile de la Bruxelles si Strasbourg, unde premierul Romaniei a avut, de cate ori a fost, o prezenta mediocra si marginala.

Dar ce nu a reusit Liviu Dragnea reuseste zilele acestea Viorica Dancila, a carei atitudine infantil golaneasca fata de Comisia Europeana a cam erodat rabdarea si toleranta Bruxelles-ului. Cum a reusit un lider politic mediocru ca Viorica Dancila sa impinga lucrurile pana in acest punct?

Raspunsul simplu e "punand mana in sold" si provocand institutia europeana. Dupa ce Ursula von der Leyen i-a spus direct Vioricai Dancila ca respinge candidatura lui Dan Nica pentru portofoliul de comisar si a cerut un candidat fara probleme de integritate, cum s-a dovedit a fi Rovana Plumb, premierul de

Continuarea, pe ziare.com

Comentarii