De Business

Punem punctul pe știi

Cum iroseşte România o importantă sursă de energie în aşteptarea legislaţiei privind investiţiile

luni, 23 mai 2022, 07:30
1 MIN
 Cum iroseşte România o importantă sursă de energie în aşteptarea legislaţiei privind investiţiile

România ar putea produce de 4 ori mai multă electricitate decât produce în acest moment prin toate capacităţile instalate, dacă şi-ar valorifica potenţialul eolian din Marea Neagră. Parcurile eoliene se vând din faza de proiect, dar investiţiile sunt blocate de întârzierea legii.

Americanii de la Global Infrastructure Partners (GIP) cumpără două proiecte de parcuri eoliene din platforma continentală românească a Mării Negre, la pachet cu toate afacerile offshore-wind ale filialei de resort a companiei germane WPD.

În schimb, proiectul legii pentru exploatarea energiei eoliene offshore zace din iunie 2021 în Camera Deputaţilor, unde îşi mai aşteaptă avizul de la două comisii.

Producţia anuală de electricitate a României ar putea ajunge la 239 milioane MWh (239 miliarde kWh), prin valorificarea potenţialului eolian din Marea Neagră. O producţie de 54,4 milioane MWh ar putea fi realizată doar de turbinele fixate pe fundul mării, potrivit unui studiu al Energy Policy Group (EPG).

Este de 4 ori mai multă electricitate decât se produce acum în România (de 59,04 milioane MWh în 2021 şi 59,38 milioane MWh în 2019) . Potenţialul energetic eolian al platformei continentale româneşti a Mării Negre a fost confirmat în toamna anului 2020 de studiul EPG, care identifica aici o capacitate naturală totală de 94.000 MW (94 de milioane kW) de energie eoliană a sectorului offshore românesc.

Citiţi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

Comentarii