De Business

Punem punctul pe știi

Cum ne-a afectat inflaţia bugetul lunar de cheltuieli? La ce au renunţat românii?

marți, 12 iulie 2022, 08:44
1 MIN
 Cum ne-a afectat inflaţia bugetul lunar de cheltuieli? La ce au renunţat românii?

Mai mult de jumătate din bugetul unei gospodării din România se duce, în medie, pe alimente şi utilităţi – cele mai susceptibile la efectele crizei energetice din ultimul an, agravată de conflictul armat din Ucraina. Alimentele şi utilităţile sunt totodată şi elementele indispensabile din orice coş se consum, fiind capitole unde doar cu mari dificultăţi se pot face economii.

Prin urmare, cu cât sunt mai modeste bugetele, cu atât gospodăriile în cauză resimt un şoc mai puternic al inflaţiei, acest lucru explicând discrepanţele dintre modul în care percep numeroase familii evoluţia preţurilor şi datele ”oficiale”, care arată o creştere de sub 15% a acestora la nivelul lunii mai faţă de mai 2021.

Cheltuielile medii ale unei gospodării s-au ridicat la 5.324 de lei în primul trimestru din 2022, în creştere cu 14,7% faţă de T1 din 2021, reiese din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Structura acestora relevă o creştere a ponderii cheltuielilor de consum, de la 60,6% în primele trei luni ale anului trecut la 61,4% în prezent, creştere alimentată parţial şi de evoluţia preţurilor.

Inflaţia a depăşit pragul de 10% în luna martie a acestui an şi a urcat până la 14,5% în mai, cu mari discrepanţe în structură (gazele naturale erau în mai cu 86,7% mai scumpe decât anul trecut, dar abonamentele la telefon cu doar 0,5%, spre exemplu).

Citiţi materialul complet pe cursdeguvernare.ro

 

 

Comentarii