Cum ne autofinaţăm propriul dezastru

joi, 10 ianuarie 2019, 02:50
1 MIN
 Cum ne autofinaţăm propriul dezastru

Dacă mai era nevoie de vreo dovadă că România este o ţară imunodeficitară, în care, vorba lui Poincaré, fiind aux portes de l’Orient, tout est pris à la légère, atunci această dovadă a venit în zilele care au trecut de când revista Newsweek România a publicat lista cu ziariştii şi sociologii pretins respectabili, pretins de mare faimă care au încasat direct sau indirect, prin firmele pe care le controlează, sume imense din partea PSD.

Sume provenite din alocaţiile anuale de la bugetul de stat de care beneficiază, prin lege, nu doar partidul în cauză, sume care vin din taxele şi impozitele noastre, în nici un caz din cotizaţiile ori donaţiile membrilor PSD ori ale simpatizanţilor acestuia.

Desigur, „furajaţii“ din ograda PSD primesc în conturi sume considerabile nu pentru a face treabă cinstită, ci pentru acţiuni de lobby, pentru a distorsiona realitatea, a minţi în faţă opinia publică în nenumăratele emisiuni televizate în care apar în chip inflaţionist. Ori pentru a produce sondaje de opinie false din care să rezulte ori că social – democraţii continuă să fie pe gustul populaţiei, oricum al majorităţii electoratului, ori că preşedintele Iohannis nu mai are nici cea mai mică şansă la viitoarele alegeri programate pentru toamna-iarna anului 2019.

Între ceea ce au făcut şi fac inşi de teapa unui Bogdan Chirieac, Răzvan Savaliuc, Doru Buşcu, scandalagiul antenist Mugur Ciuvică sau sociologi precum Marius Pieleanu sau Vasile Dîncu (la mare preţ ba la SNSPA, ba la reputata Universitate clujeană Babeş- Bolyai) şi ceea ce a făcut, pe vremea când era europarlamentar Adrian Severin nu e, după părerea mea, nici o diferenţă. Numai că dl. Adrian Severin a stat câţiva ani buni la închisoare înainte de a-şi redobândi dreptul de a-şi vărsa otrava şi a da lecţii de morală pe blogul personal şi aceasta eminamente fiindcă faptele reprobabile ale domniei-sale au stârnit un scandal european în lege, în vreme ce domnul Chirieac, de pildă, îşi revarsă seară de seară burta şi opiniile infecte nu numai pe site-ul dcnews, ci şi la Antena 3 şi România tv, câteodată chiar şi la Televiziunea publică. Cea care, oricum, nu mai este demult un reper de moralitate, dar care a ajuns complet nefrecventabilă, total decredibilizată sub conducerea Doinei Gradea. Şi de când au acolo emisiuni de propagandă în favoarea PSD inşi de teapa lui Ionuţ Cristache sau Lavinia Şandru. Dl. Pieleanu încă e socotit sociolog, şi nu unul oarecare, institutul Avangarde patronat de domnia-sa încă deţine licenţă de funcţionare, în vreme ce numele d-lui Vasile Dîncu este rostit cu un fior de religiozitate la Realitatea tv.

Dezvăluirile făcute de revista Newsweek România nu contează doar prin faptul că arată adevărata faţă, murdară, a unor formatori de opinie din România. Inşi care nu sunt decât nişte alter-ego- uri ale lui Pristanda, a căror deviză de viaţă este Ghiţă, pupă-i în bot şi papă tot. Ci trag un serios semnal de alarmă asupra felului în care se face presă si se fac sondaje sociologice în România. Asupra ravagiilor pe care le face într-o societate distorsionată, aşa cum este societatea românească, circulaţia circulară despre care vorbea în cartea intitulată Despre televiziune, sociologul francez Pierre Bourdieu.

Nu avem la ora actuală nici un organism, nici o organizaţie profesională care să ne pună la adăpost de acţiunea mincinoasă, demolatoare, anti-democratică pe care o întreprind cei ale căror nume au fost dezvăluite de Newsweek România.Şi numeroşi alţii de aceeaşi teapă. CNA care ar putea restricţiona accesul pe televizoare al unor profesionişti ai minciunii şi dezinformării, aşa cum sunt Chirieac, Pieleanu, Savaliuc, Buşcu, Ciuvică, dar şi Cristoiu, Dinescu, Dan Andronic, este controlat de acelaşi PSD. Chirieac Bogdan merge până acolo cu nemernicia încât mai-mai că nu leşină la aflarea ştirii, pusă în circulaţie de o altă bună creştină care ia lumină de la biserica lui Dragnea, am numit-o pe Alina-Mungiu-Pippidi, că articolele din presa străină defavorabile nu României, ci guvernării cu care este năpăstuită ţara, ar fi, vezi Doamne, finanţată de servicii. Pare-se că insului de la dcnews îi e ciudă că el e plătit în leai, iar alţii, pesemne, în valută. Nici telespectatorii nu sunt pregătiţi să reacţioneze şi cauţionează prin audienţe actvitatea scandaloasă a posturilor care îi găzduiesc pe cei plătiţi de PSD, posturi la rându-le, prin mii de fire, prin interesele patronatului legate de Dragnea & co. De fapt, telespectatorii sunt la dublu păcăliţi pe faţă. Subvenţionează activitatea unor partide, dar şi acţiunile lor de propagandă mincinoasă. Adică îşi sponsorizează propriul dezastru. (Articol preluat de pe www.contributors.ro)

Mircea Morariu este  profesor universitar de  Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013) 

Comentarii