Cum se calculează despăgubirile pentru o casă demolată de comunişti. Exemplu concret din Iaşi

marți, 17 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Cum se calculează despăgubirile pentru o casă demolată de comunişti. Exemplu concret din Iaşi

Magistraţii Tribunalului au dublat despăgubirile acordate unui ieşean pentru casa demolată în perioada comunistă. Banii acordaţi iniţial de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor n-ar fi echivalat nici cu preţul unei camere de cămin muncitoresc.

După apariţia legii 10/2001 a imobilelor naţionalizate, un ieşean solicitase retrocedarea casei ce aparţinuse mamei sale şi a terenului aferent, în suprafaţă de 224 mp. În 2006, Primăria propusese acordarea de despăgubiri pentru casa demolată şi terenul aferent, acestea nemaiputând fi retrocedate în fizic. Dispoziţia primarului fusese analizată şi confirmată de Tribunal, dosarul plecând la Bucureşti, pentru stabilirea cuantumului despăgubirilor. Ieşeanul nu a mai apucat să vadă însă niciun ban. Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) a analizat dosarul abia în februarie 2020, dată la care ieşeanul era deja mort de aproape un an.

Demersurile au fost continuate de soţia şi fiul acestuia, care au contestat în faţa Tribunalului suma de doar 119.400 lei stabilită de CNCI ca despăgubiri, mai ales că decizia de compensare nu arăta cum se făcuse efectiv calculul. La solicitarea judecătorilor, reprezentanţii CNCI au arătat că luaseră în calcul o valoare a terenului, situat în zona B a municipiului, de 108 euro/mp, conform grilei notariale din 2013. Pentru casă, luaseră în calcul o valoare de 85 euro/mp, aferentă locuinţelor construite din lemn, chirpici sau vălătuci, aplicând o corecţie pentru vechimea imobilului şi o alta pentru riscul seismic al acestuia.

Judecătorii nu au contestat modul de calcul a despăgubirilor. În 2020, când fusese emisă decizia de compensare, legea prevedea că în calcul se foloseşte grila notarială din 2013, ceea ce funcţionarii CNCI şi făcuseră. În 2021 însă, legea fusese modificată, impunându-se aplicarea grilei notariale din anul precedent emiterii deciziei de compensare. Judecătorii au reanalizat dosarul în mai anul trecut şi au luat în considerare o expertiză făcută în baza grilei notariale din 2021. Conform acesteia, a rezultat un cuantum al despăgubirilor de 235.300 lei, dublu faţă de cel stabilit de CNCI. Sentinţa Tribunalului a fost confirmată ieri de Curtea de Apel, rămânând definitivă. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii