Cum și-au bătut joc de domeniul cultural timp de 4 ani la Consiliul Județean PSD și Maricel Popa (P)

luni, 13 iulie 2020, 01:50
3 MIN
 Cum și-au bătut joc de domeniul cultural timp de 4 ani la Consiliul Județean PSD și Maricel Popa (P)

“De la Nisa pân’ la Tisa”, spunea președintele Consiliului Județean Iași în 2019, de Ziua Unirii. O sintagmă definitorie pentru a-i contura mediocritatea, superficialitatea și ignoranța față de valorile culturale ale urbei ieșene.

Ridiculizat de întreaga presă națională la acel moment, liderul județean nu s-a lăsat mai prejos nici în anul 2020, însă de această dată a trecut la fapte concrete pentru a demonstra definitiv totala sa lipsă de considerație pentru elita culturală ieșeană, în detrimentul satisfacerii propriilor sale calcule electorale.

Mai întâi, rând pe rând, a tăiat pe nesimțite fondurile instituțiilor de cultură subordonate, care au avut de suferit de pe urma nepăsării unui om a cărui afinitate pentru cultură este egală cu cea a colegilor săi de breaslă, oameni precum Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu sau Șerban Nicolae, cei cu care Maricel Popa a făcut echipă în PSD pe vremea condamnatului Liviu Dragnea. De acolo să își fi tras aceste valențe culturale inedite? Cel mai probabil, întrucât 17.000 de lei au fost tăiați din finanțarea Bibliotecii “Gheorghe Asachi”, Muzeul Literaturii Române a fost vitregit de 922.000 de lei, Teatrul „Luceafărul” de 920.000 de lei, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de 105.000 de lei, iar Filarmonica “Moldova” de suma de 600.000 de lei. Toate aceste lucruri s-au petrecut pe 25 martie, o zi care ar putea fi catalogată drept una dintre cele mai negre pentru acest sector de activitate. Însă povestea a mers mai departe, într-un absurd inimaginabil, pentru că, după 4 zile, încă 386.000 de lei au fost tăiați, ghiciți de unde: probabil de acolo de unde Partidul Social Democrat nu s-ar mai aștepta vreodată să câștige electoratul, de la cultură.

Toată acestă desconsiderare generală aduce însă prejudicii Iașului la nivelul imaginii sale internaționale. Fără fonduri și total părăsiți de conducerea județului, evenimente precum FILIT (Festivalul Internațional de Traducere și Literatură) sau FITPTI (Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași) riscă să nu se mai desfășoare, creând o puternică lovitură de imagine pentru Iași.

Iar dacă toate aceste argumente nu vă convinseseră încă, pe data de 27 aprilie, Maricel Popa a vrut să dea lovitura de grație și să forțeze angajații din instituțiile de cultură ieșene să intre în șomaj tehnic, prin intermediul unui proiect de hotărâre ce ar fi trebui să fie pus pe ordinea de zi în ședința de plen a Consiliului Județean, însă nici măcar proprii săi consilieri din PSD nu au putut gira o asemenea inepție.

Maricel Popa simte că sfârșitul său politic este aproape. Fără realizări în 4 ani de mandat, a zvâcnit pentru ultima oară în încercarea de a direcționa o parte din aceste fonduri pentru crearea Spitalului Mobil de la Lețcani împotriva Covid-19, în speranța că acesta va fi eligibil ulterior pentru finanțare europeană. Însă lucrurile nu au stat așa: spitalul nici măcar astăzi nu este gata, iar instituțiile păgubite nu își vor recupera finanțările.

Ieșenii îi însă lui Maricel că “De la Nisa pân’ la Tisa” nu mai merge cu cârpelile, iar egocentrismul său ridicat la rang de artă nu poate substitui jignirea pe care acesta a adus-o tuturor oamenilor a căror muncă de cultură constituie una dintre cele mai importante cărți de vizită pentru comunitatea noastră. Maricel Popa și PSD au demonstrat timp de 4 ani că și-au bătut joc de domeniul cultural și în niciun alt județ mare al României o asemenea mișelie nu s-a mai întâmplat! De aceea, PSD și Maricel Popa vor culege în septembrie ce au semănat patru ani: un faliment politic și administrativ!

Comentarii