De Business

Punem punctul pe știi

Cum şi cu ce eficienţă luptă guvernele cu inflaţia

marți, 19 aprilie 2022, 08:14
2 MIN
 Cum şi cu ce eficienţă luptă guvernele cu inflaţia

Inflaţia se menţine la cote ridicate în Europa Centrală şi de Sud-Est, războiul din Ucraina amplificând presiunile asupra preţurilor şi ducând la o revizuire în sus a prognozelor pe termen scurt.

Pe lângă înăsprirea politicii monetare operată de băncile centrale din regiune, guvernele şi-au intensificat intervenţiile directe care vizează limitarea creşterilor de preţuri la produsele volatile din coşul de consum: alimentele şi energia, notează economiştii Raiffeisen Research într-o analiză pe această temă.

”Amploarea creşterii inflaţiei, care este în mare măsură un şoc pe partea ofertei pe care băncile centrale nu îl pot influenţa, a dus la intensificarea eforturilor guvernelor de a limita impactul preţurilor ridicate asupra economiei, şi în special asupra gospodăriilor. Acest lucru este deosebit de important în Europa Centrală şi de Sud-Est, unde ponderea consumului celor mai afectate categorii: alimente şi energie, este mai mari comparativ cu Europa de Vest”, se arată în raportul citat.

Specialiştii Raiffeisen observă că deşi cele mai mari presiuni inflaţioniste se observă în Europa Centrală, ultimele luni au adus creşteri substanţiale de preţuri şi în Europa de Sud-Est, antrenând nu doar creşteri de dobânzi-cheie, dar şi intervenţii din partea guvernelor.

Măsurile luate variază ca amploare şi durată, ”denaturând astfel comparaţiile între ţări”. Analiştii avertizează totodată şi asupra impactului anulării acestora: cu cât sunt mai substanţiale şi mai de durată, cu atât acesta va fi mai însemnat (prin virtutea efectului de bază).

Din raportul Raiffeisen reiese că amploarea măsurilor adoptate de România în lupta cu inflaţia este printre cea mai scăzută din rândul economiilor cu care ne comparăm. Polonia pare să ia cele mai însemnate măsuri, însă specialiştii avertizează şi asupra iminenţei alegerilor de acolo, care ar putea influenţa deciziile în acest sens.

Citiţi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

Comentarii