De Business

Punem punctul pe știi

Crochiuri economice

Curtea de Conturi Europeană: 1000 de specialiști cu ochii pe finanțele UE

vineri, 19 mai 2023, 19:40
3 MIN
 Curtea de Conturi Europeană: 1000 de specialiști cu ochii pe finanțele UE

În precedentul an, Curtea de Conturi Europeană (CCE) prin cei cca. 1000 angajați ai săi, a abordat importante teme vizând gestiunea financiară a Uniunii Europene. Rolul acestea, în esență, este de a se asigura că UE respectă o contabilitate riguroasă, aplică adecvat normele financiare și utilizează politici și programe care conduc la atingerea obiectivelor propuse și obținerea unui raport optim între costuri și beneficii. CCE are responsabilitatea de a avertiza cu privire la riscurile existente, de a furniza asigurări, de a semnala deficiențe (dar și realizări notabile) și de a oferi orientări factorilor de decizie și organelor legislative din UE. Bugetul instituției pe anul 2022 s-a cifrat la 162,1 mil. euro, însemnând cca. 0,1% din totalul cheltuielilor UE și cca. 1,5% din partea de cheltuieli administrative ale acesteia.

 

Pe parcursul anului 2022, auditorii CCE s-au concentrat asupra unor subiecte variate. Acestea au inclus Politica agricolă comună, probleme legate de fraudă, pescuit ilegal, impactul bugetului UE asupra acțiunilor privind schimbările climatice, impozitarea energiei și subvențiile în țările membre UE. De asemenea, s-au abordat aspecte precum securitatea rețelei 5G, competitivitatea IMM, supremația legii în Balcanii de Vest, programele de cooperare transfrontalieră ale UE și utilizarea consultanților externi la Comisia Europeană. (https://www.eca.europa.eu/ro/news/NEWS202305_04). Nici pandemia de Covid-19 nu a fost neglijată, fiind abordat programul comun de achiziționare a vaccinurilor. Auditul a acoperit, de asemenea, și inițiativa NextGenerationEU, care are scopul de a sprijini depășirea consecințelor economice ale pandemiei.

Raportul privind această inițiativă s-a concentrat pe Planurile Naționale de Redresare și Reziliență. În cadrul auditului CCE, au fost incluse și alte teme, cum ar fi siguranța rutieră, poluarea, producția de baterii, sustenabilitatea alimentară și ajutorul acordat de UE refugiaților. Rapoarte valoroase au fost elaborate în domeniul investițiilor în inteligența artificială, digitalizării serviciilor medicale, concurenței fiscale și transparenței activităților de lobby în procesul decizional al UE. Pe scurt, CCE este instituția independentă de audit extern a UE (în activitate din 1977), având sediul la Luxemburg. Aici activează cca. 1000 de angajați, proveniți din toate statele membre ale UE. Bugetul total al CCE (2022) s-a situat la un nivel de 162,1 mil. euro, ceea ce reprezintă cca. 0,1% din totalul cheltuielilor UE și aproximativ 1,5 % din cheltuielile administrative ale Uniunii (https://www.eca.europa.eu/ECAPublications/AAR-2022/AAR-2022_RO.pdf). Rapoartele pe temele anterior amintite relevă îndeplinirea misiunii CCE, ținând cont că CCE are rolul de a se asigura că UE are o contabilitate precisă, că normele financiare sunt aplicate corect, că politicile și programele UE contribuie la atingerea obiectivelor și obținerea unui raport costuri-beneficii optim. Apoi, CCE contribuie la îmbunătățirea gestiunii financiare a UE și promovează responsabilitatea și transparența în gestionarea fondurilor. CCE avertizează în privința riscurilor existente, furnizează asigurare, semnalează atât deficiențele, cât și punctele tari, și formulează orientări pentru factorii de decizie și organele legislative din UE.

Lucrurile sunt organizate în așa fel, încât toate observațiile și recomandările formulate se prezintă Parlamentului European, Consiliului, guvernelor și parlamentelor naționale, precum și publicului larg. Prin toate acestea, CCE a continuat să sublinieze aspectele pozitive și negative ale acțiunilor UE. CCE a evidențiat domeniile care pot fi îmbunătățite și a recomandat schimbări pentru a permite UE să-și valorifice mai bine potențialul.

Astfel, rapoartele de audit, analizele și avizele emise de Curte sunt vitale pentru asigurarea responsabilității în utilizarea resurselor financiare ale UE. Aceste documente au devenit de maximă utilitate pentru Parlamentul European, Consiliul UE și, în cele din urmă, fiecărui cetățean al UE, contribuind major la monitorizarea și controlul realizării obiectivelor de politică ale UE. Totodată, de ce să n-o spunem, rapoartele de audit pot constitui bază a antrenării răspunderii juridice/manageriale a celor responsabili de producerea unor neconformități în gestiunea bugetului UE.

 

 

Comentarii