De Sănătate

Punem punctul pe știi

Da! Putem învinge tuberculoza!

joi, 23 martie 2023, 08:45
4 MIN
 Da! Putem învinge tuberculoza!

În fiecare an, peste 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză. În ciuda faptului că este o boală care poate fi prevenită şi vindecată, peste 1,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza tuberculozei. Potrivit statisticilor din 2021, 10,6 milioane de oameni au făcut această boală, dintre care 6 milioane de bărbați, 3,4 milioane de femei și 1,2 milioane de copii. La nivel global, 1,6 milioane de oameni cu diagnosticul de tuberculoză au murit în anul 2021, 187.000 având și HIV. Iar incidența și mortalitatea prin această boală sunt în creștere.

Tulburător este că mare parte dintre aceste vieți ar fi putut fi salvate, pentru că tuberculoza este o boală perfect vindecabilă. Deși lupta împotriva tuberculozei este permanentă, în fiecare an, pe 24 martie, sunt transmise la nivel mondial noi ținte strategice pentru eradicarea acestei boli.

”Mesajul pe care Organizația Mondială a Sănătății îl propune pentru acest an este unul mobilizator, optimist: Da! Putem învinge tuberculoza! tocmai pentru că raportul pentru tuberculoză pentru anul 2022 al aceluiași organism arată că, la nivel mondial, rata mortalității precum și incidența bolii a crescut în ultimii doi ani, îndepărtând lumea medicală de scopul propus, acela de a aduce frecvența tuberculozei în lume la valori minime”, a explicat dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iași, membru în Subcomisia pentru Asigurarea controlului tuberculozei, din Ministerului Sănătății.

În acest context, OMS a elaborat un program de lucru pentru perioada 2023-2030 în vederea eliminarii tuberculozei. ”Țintele strategice majore propuse pentru această perioadă sunt: depistarea a 95% dintre cei bolnavi de tuberculoză și tratarea cu succes a 90%  dintre aceștia, adică depistarea a 50 milioane persoane suferinde de tuberculoză, în acest interval de timp, dintre care 4,7 milioane sunt copii iar 2,2 milioane prezintă tuberculoză cu rezistență la medicamentele anti TB”, a completat dr. Adriana Sorete Arbore.

România a aderat în totalitate la programul propus, cu atât mai mult cu cât incidența globală a tuberculozei a crescut în ultimii 3 ani de la 37,3%000, în 2020, la 46,1%000, în 2023.

Principala cauză incriminată pentru creșterea incidenței acestei boli o reprezintă anii de pandemie Covid-19. Medicii pneumologi spun că, din cauza pandemiei, multe persoane cu simptomatologie respiratorie importantă nu s-au mai adresat nici lor, nici medicilor de familie. Alți pacienți au abandonat tratamentul pentru că s-au gândit că se pot infecta cu Covid-19, dacă vin la medic, în spitale.

Iar multe din cazurile care ar fi putut fi tratate și vindecate în această perioadă s-au transformat în cazuri dramatice, depășite în care medicii au trebuit să se declare neputincioși.

”Este păcat, pentru că rețeaua de pneumologie beneficiază în prezent de multe aparate pentru diagnosticul bacteriologic rapid al bolii precum și de medicamente speciale pentru tratamentul formelor de boală chimiorezistentă, obținute prin buna colaborare a Ministerului Sănătății cu organizații non guvernamentale, ceea ce face ca activitatea de diagnostic să fie rapidă iar tratamentul  complet”, a menționat dr. Adriana Sorete.

Și în acest an, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, alături de Direcția de Sănătate a județului, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, al Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași organizează în perioada 15-24 martie 2023 activități menite să transmită informații despre tuberculoză în randul populației județului.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este sărbatorită în fiecare an în data de 24 martie, prin acțiuni ce au drept scop atragerea atenției opiniei publice asupra pericolului real pe care îl reprezintă tuberculoza, mai ales în context post pandemic, într-o perioadă de conflicte armate și de instabilitate economică.

Această zi a fost celebrată pentru prima dată în 1982, la împlinirea centenarului de la descoperirea de către medicul german Robert Koch a  microbului care produce tuberculoza.

Programul de activități legate de Ziua Mondială a Tuberculozei cuprinde:

– organizarea unei întâlniri de informare și instruire cu asistenții medicali comunitari din județul Iași; 
– desfășurarea unei activități de informare despre tuberculoză, desfășurată de către medici din cadrul DSP Iași și de către medici rezidenți ai Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași în fața elevilor Liceului Garabet Ibraileanu din Iași;
– o activitate de informare despre tuberculoză pentru persoane din comunități rurale – desfășurată în acest an în comuna Țibănești; participă medici de familie din comună alături de asistenți medicali comunitari, de localnici interesați de subiect și care va fi prezentat de către medicii rezidenți din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași;
 – acțiuni de educație sanitară în grădinițe, urmate de un test de verificare a cunoștințelor reținute prin desene pe tema sănătății plămânului și a tuberculozei; 
– postarea de afișe publicitare, rularea unor mesaje zilnice pe tema tuberculozei, puse la dispoziție de Romanian Angel Appeal, UNOPA și StopTB Partnership România, pe ecranele din mijloacele de transport în comun;
– informații despre tuberculoză vor fi prezente și pe site-ul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași cât și pe adresa de facebook  a Dispensarului TBC.

Ca în fiecare an, în seara zilei de 24 martie, atât clădirea Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa cât și clădirea Primăriei Municipiului Iași vor fi iluminate în roșu.

Comentarii