Daune morale după cinci ani de la producerea incidentului? Nu-i admisibil, spune Judecătoria

miercuri, 15 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Daune morale după cinci ani de la producerea incidentului? Nu-i admisibil, spune Judecătoria

La cinci ani după un conflict petrecut într-o sală de sport, unul dintre protagoniști și-a adus aminte că s-a simțit jignit. El a cerut judecătorilor să-l oblige pe fostul său adversar la plata unor daune morale. Magistrații Judecătoriei au soluționat cazul în trei luni. Cei ai Tribunalului au amânat două săptămâni sentința definitivă, pentru că nu au avut timp să se pronunțe după chiar prima ședință de judecată.

Conform precizărilor lui Robert D., în seara zilei de 15 septembrie 2016 se afla în clubul World Class, antrenându-se pentru competițiile viitoare. Fără vreun motiv aparent, a fost lovit cu pumnul în față de Iliuță P.

S-a dezechilibrat și a căzut, pierzându-și temporar cunoștința. La momentul respectiv, a făcut plângere penală împotriva lui Iliuță P., dar procurorii au închis dosarul, considerând că nu există un interes public în continuarea urmăririi penale. Robert D. afirmă că a fost amenințat de mai multe ori de adversarul său pentru a-și retrage plângerea.

Ar fi dezvoltat o stare de anxietate, gândindu-se ori de câte ori ieșea din casă că ar putea fi atacat și lovit prin surprindere. Incidentul l-ar fi făcut și să se retragă din sport timp de aproximativ trei ani. A apreciat că puțin a lipsit să moară, căzând cu capul la doar 10 cm de colțul din fier al unui aparat de fitness. Pentru toate acestea, a solicitat plata unor daune morale în sumă de 30.000 lei.

Plângerea lui Robert D. a fost depusă la Judecătorie pe 16 septembrie 2021, la cinci ani de la incident. Acest fapt a fost invocat în apărare de Iliuță P., acesta invocând prescrierea dreptului de a depune o acțiune.

În plus, în fața procurorilor, Robert D. ar fi spus că nu are niciun fel de pretenții materiale de la el, vând doar să-l vadă pedepsit. În răspunsul său la întâmpinarea lui Iliuță P., Robert D. a explicat că s-a adresat atât de târziu instanței pentru că soluționarea cauzei penale durase prea mult. Abia în iulie 2021, decizia procurorilor de clasare a cauzei fusese confirmată de judecători.

În analiza cazului, magistrații Judecătoriei au aplicat prevederile Codului Civil. Conform acestuia, dreptu de acțiune se prescrie în termen de trei ani de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască paguba și responsabilul de aceasta.

Prin urmare, dreptul de a se solicita daune morale încetase în septembrie 2019, indiferent ce se întâmpla cu ancheta procurorilor. Acțiunea lui Robert D. a fost respinsă. Apelul declarat de acesta va primi un răspuns din partea Tribunalului la sfârșitul acestei luni. 

Comentarii