De 18 ani, BRD se chinuie să deschidă o cutie de valori din seifurile proprii

miercuri, 05 mai 2021, 01:50
2 MIN
 De 18 ani, BRD se chinuie să deschidă o cutie de valori din seifurile proprii

Judecătorilor ieşeni li s-a cerut să se pronunţe asupra unei cereri ciudate: o bancă a cerut permisiunea să deschidă forţat o casetă de valori. Aceasta fusese închiriată în urmă cu două decenii şi abandonată ulterior. Cererea a fost însă respinsă, instanţa considerând că soluţionarea problemei nu este urgentă.

În aprilie 2001, A.E.C. a închiriat de la BRD o casetă de valori, pe durata unui an. După expirarea termenului, femeia nu s-a mai prezentat la bancă pentru a-şi prelungi contractul. În 2013, 2014 şi 2015, banca i-a trimis trei notificări pentru a elibera caseta de valori şi a preda cheile aferente, fără ca A.E.C. să se conformeze. În cele din urmă, BRD s-a adresat instanţei, cerând pronunţarea unei ordonanţe preşedinţiale prin care să se autorizeze deschiderea forţată a casetei de valori, procedură prevăzută de Noul Cod Civil. Conform acestuia, după trecerea a minim trei luni de la notificare, proprietarul casetei de valori poate solicita autorizarea pentru deschiderea acesteia.

Judecătorii au constatat însă că prevederile Noului Cod Civil nu sunt aplicabile. Acesta a intrat în vigoare în 2011, la 10 ani după încheierea contractului dintre A.E.C. şi bancă. Or, litigiile comerciale se judecă în conformitate cu legea existentă la momentul încheierii contractului. Vechiul Cod Civil nu conţinea vreo procedură specială pentru casetele de valori, aşa că magistraţii au luat în considerare prevederile acestuia referitoare la ordonanţa preşedinţială. Aceasta poate fi emisă în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept, pentru prevenirea unei pagube iminente sau pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

"Or, apare ca fiind evident că nu este îndeplinită condiţia urgenţei, având în vedere că au trecut 18 ani de la încetarea contractului, timp în care reclamanta a emis câteva notificări, la distanţă de mai mulţi ani una de cealaltă. Dincolo de acest aspect de fapt, reclamanta nu a justificat în niciun fel condiţia urgenţei la acest moment", au precizat magistraţii Judecătoriei. Aceştia au decis respingerea cererii depuse de BRD. Banca a rămas astfel în imposibilitatea de a-şi folosi popria cutie de valori. Problema urmează să fie tranşată de Tribunal, care va judeca apelul declarat de BRD. 

Cititi si: “Robert de Niro”, prins cu o sacoşă de droguri puternice pe stradă la Iaşi

Comentarii