De ce nu ar vrea Rusia ca Suedia să intre în NATO: un motiv mai puţin cunoscut

marți, 10 mai 2022, 10:29
1 MIN
 De ce nu ar vrea Rusia ca Suedia să intre în NATO: un motiv mai puţin cunoscut

Suedia, o ţară cunoscută pentru neutralitatea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi al Războiului Rece, are de fapt o bază industrială de apărare solidă pe care Rusia o cunoaşte foarte bine şi de care se teme. Are avioane de luptă excelente, cum ar fi JAS-39 Gripen, iar tancul Stridsvagn 122 nu trebuie subestimat.

Acum, cu războiul din Ucraina care se extinde pe termen nelimitat, Suedia se gândeşte serios la aderarea la NATO. Dacă se întâmplă acest lucru, „vedetele” armatei suedeze vor fi submarinele din clasa Gotland. Exerciţiile militare pentru forţa submarină suedeză devin din ce în ce mai serioase şi mai dese în ultima vreme.

La sfârşitul lunii aprilie, Finlanda a invitat Suedia să participe la manevrele de război submarin din Golful Finlandei. Suedia şi-a desfăşurat submarinul Uppland din clasa Gotland pentru exerciţiu. Potrivit comandantului naval finlandez Toni Joutsia, „exerciţiul face parte din cooperarea strânsă a Finlandei cu Suedia”.

Submarinul din clasa Gotland va juca un rol major în această „reţetă” de apărare împotriva ruşilor. Suedia a acordat deja un contract în valoare de aproape 117 milioane dolari companiei Saab în martie pentru un upgrade la submarinul Halland din clasa Gotland.

Clasa Gotland este formată din trei submarine diesel-electrice – Gotland, Uppland şi Halland. Acestea sunt specializate în război anti-submarin şi în supraveghere şi recunoaştere. Pot hărţui navele inamice şi pot amplasa mine.

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii