De ce Popoviciu nu va fi extrădat. Autoritățile din România sunt de vină

marți, 15 iunie 2021, 08:54
2 MIN
 De ce Popoviciu nu va fi extrădat. Autoritățile din România sunt de vină

Argumentul hotărâtor pentru judecătorii Înaltei Curți de la Londra care au decis ca omul de afaceri Puiu Popoviciu să nu fie extrădat în România a fost că autoritățile judiciare din România nu au fost în nici un fel interesate dacă judecătorul de caz era corupt.

Pe 11 iunie a.c., judecătorii Holroyde și Jay de la Înalta Curte de Justiție londoneză au dat verdictul în apelul omului de afaceri Gabriel "Puiu" Aurel Popoviciu, care contestase decizia de a fi extrădat în România. Statul român a cerut extrădarea sa în 2017, după ce Popoviciu a fost condamnat la șapte ani de închisoare în dosarul "Băneasa". În 2019, un judecător districtual de la Londra a decis extrădarea. După încă doi ani, însă, Înalta Curte de Justiție de la Londra a întors, definitiv, verdictul: Popoviciu poate rămâne în Anglia și, astfel, să fie protejat de executarea pedepsei cu închisoarea din România.

În primă instanță, omul de afaceri a încercat să convingă judecătorul districtual că, pe de o parte, judecătorul care-l condamnase în România, Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, era șantajat de DNA, și, pe de altă parte, același judecător avea o legătură personală cu Gigi Becali, cel care a făcut prima plângere împotriva lui Popoviciu în acest caz, în 2008.

Judecătorul districtual Zani, însă, a considerat neîntemeiate argumentele aduse de echipa de apărători a omului de afaceri român.

Dar, pentru apelul de la Înalta Curte de Justiție londoneză, Popoviciu a adus "noi probe", după cum notează judecătorul Holroyde. Aceste noi probe au fost furnizate de martori care aveau interesele lor să dea declarații care să-l incrimineze pe judecătorul Tudoran, dar Holroyde a considerat că acestea sunt relevante.

Magistratul englez a constatat nu doar că Popoviciu a fost condamnat de un magistrat corupt, dar și că statul român nu a fost interesat să îl cerceteze pe acel magistrat pentru a afla adevărul.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii