Uluitoarea poveste din spatele anchetei care l-a detronat pe „regele cocainei“

Dealerul bogătaşilor, urmărit like cu like. Discuta doar pe WhatsApp şi Facebook

miercuri, 19 februarie 2020, 03:01
4 MIN
 Dealerul bogătaşilor, urmărit like cu like. Discuta doar pe WhatsApp şi Facebook

Florin Vais a povestit gram cu gram câtă cocaină a vândut unora dintre prietenii săi milionari. De mai bine de jumătate de an, interlopul nu mai răspundea la telefon, temându-se că ar putea fi interceptat de DIICOT. Folosea doar WhatsApp şi Facebook, aplicaţii greu de interceptat. Potrivit unor surse judiciare, procurorii de la Crimă Organizată au aflat că Vais se ocupă cu traficul de droguri încă din 2017, după ce o fosta amantă, agresată şi hărţuită de Vais, a mers la DIICOT cu un set de fotografii. Într-unele, Vais apărea cu ceea ce părea a fi cocaină. Anchetorii au verificat mai multă vreme activitatea de pe Facebook a dealerului, inclusiv cine îi dădea like la postări. Unii s-au dovedit a fi clienţi sau parteneri de afaceri de-ai traficantului. „Ziarul de Iaşi“ prezintă câteva pasaje şi din declaraţia fierbinte dată de Vais, la DIICOT, acum câteva zile.

Dealerul ieşean se avea bine şi cu afaceriştii, şi cu interlopii, fiind o prezenţă frecventă atât în cercurile oamenilor cu bani, cât şi în cele ale unor persoane dubioase. Cunoscut în mediul infracţional ca având cea mai bună cocaină de pe piaţă, Vais îşi disimula activitatea ilicită prin afacerea cu maşini de lux pe care o desfăşura, el aducând maşini în special din Italia, pe care le vindea la Iaşi.

Pe 4 aprilie 2018, DIICOT a deschis dosarul ce îl vizează pe Vais. La acel moment, anchetatorii aveau deja indicii că acesta ar consuma cocaină. În 2017, o tânără care a avut o relaţie extraconjugală cu interlopul s-a plâns autorităţilor că Vais a hărţuit-o. Tânăra a pus la acel moment la dispoziţia anchetatorilor mai multe fotografii pe care le primise de la interlop, în unele dintre ele apărând o „substanţă pulvurulentă ce părea a fi cocaină“. Vais a aflat că fosta sa amantă a făcut plângere şi, atunci când anchetatorii i-au făcut o percheziţie, la domiciliul său nu au mai fost găsit niciun gram de cocaină.

Arestarea feciorului lui Costel Corduneanu l-a speriat

După ce lucrurile s-au mai liniştit, Florin Vais a reînceput să procure cocaină, sursa principală fiind un individ pe nume Samuel Pop, care e stabilit în Italia. Vais primea cocaină fie ascunsă în maşinile de lux pe care le primea, fie prin intermediul unui şofer care realiza curse din Italia, spre România. Anchetatorii au continuat în tot acest timp investigaţia, folosindu-se inclusiv de reţeaua socială Facebook.

„Din investigaţiile făcute în mediul online, organele judiciare au stabilit faptul că au existat legături între persoanele indicate anterior (n.r. – complici), fiind identificate profilele perso­nale de facebook utilizate, imagini foto cu aceştia împreună şi alte persoane cât şi like-uri la postările realizate su alte conexiuni de acest fel“, ne-a transmis o sursă judiciară.

Anchetatorii au reînceput să îl fileze pe Florin Vais în septembrie anul trecut. Au aflat astfel că, la acel moment, individul se afla cu amanta sa, Veronica Elena S. (32 de ani), fostă prostituată, în Italia. Pe 20 octombrie 2019, anchetatorii au interceptat o convorbire dintre Vais şi Samuel Pop, cel dintâi spunând, codat, că ar vrea să se ocupe mai intensiv de vânzarea de cocaină, deoarece are mulţi clienţi în Iaşi.

De menţionat că Vais nu discuta prin telefon ci în special prin intermediul aplicaţiilor Facebook şi WhatsApp, pentru a nu fi interceptat. Vais a fost şi mai precaut după ce, toamna trecut, fiul lui Costel Corduneanu, Alex, a fost prins cu heroină şi a fost arestat.

„Acesta a luat măsuri suplimentare de auto-protecţie, a evitat pe cât posibil să mai poarte discuţii telefonice în legătură cu aspectele de natură infracţională sau dacă a comunicat în acest fel a folosit un limbaj codificat“, ne-au mai arătat sursele judiciare.

După arestarea lui Alex Corduneanu, Vais nu i-a mai răspuns la telefon nici lui Samuel Pop, discutând cu acesta doar prin intermediul reţelelor sociale.

Vais e în arest

În cele din urmă, individul a primit 50 de grame de cocaină, pe 7 decembrie, în localitatea Humuleşti, într-un pachet trimis pe un şofer din Italia, de către Samuel Pop. În aceeaşi zi, la Iaşi, Vais a fost oprit în trafic şi reţinut. Zilele trecute, la audieri, Florin Vais a recunoscut faptele de trafic de droguri şi a confirmat mai multe nume de afacerişti care, de-a lungul timpul, au cumpărat droguri de la el. Vais a dat detalii şi despre coletele cu droguri primite din Italia, precizând însă că, din cauza consumului de droguri, nu îşi aduce aminte chiar tot.

„Vreau de asemenea să arăt că, dat fiind faptul că am devenit dependent de cocaină, nu îmi amintesc exact toate detaliile însă sunt dispus să lămuresc orice detaliu în măsura în care voi fi întrebat şi îmi amintesc. Nu am conştientizat gravitatea faptelor comise întrucât cocaina era în principal destinată consumului personal fiind dependent de asemenea substanţe“, a declarat Vais.

Acesta se află în arest şi nu a putut fi contactat de ziar pentru a comenta acuzaţiile DIICOT. Avocatul său, în schimb, Cristian Constantin Curcă, ne-a precizat: „Cercetarea presupuselor fapte este în plină desfăşurare, multe lucruri se mai pot întâmpla, avem deplină încredere în profesionalismul organelor de anchetă“.

Comentarii