Decizie care sperie sforarii imobiliari din Iaşi: Detalii din cazul Bolobiţă. Ce riscă?

sâmbătă, 23 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Decizie care sperie sforarii imobiliari din Iaşi: Detalii din cazul Bolobiţă. Ce riscă?

Instanţa a suspendat autorizaţia de construire a imobilului de pe strada Bălcescu/ Botez. Hotărârea nu este definitivă, dar reprezintă un semnal în peisajul urbanistic haotic al oraşului.

Ajuns la ultimul strat de var, blocul construit de întreprinzătorul imobiliar Costel Bolobiţă peste un monument istoric – imobil menţionat în lista oficială de patrimoniu, dar nerecunoscut de Direcţia Judeţeană de Cultură – a fost „sigilat“ de instanţă. Magistraţii Secţiei II civilă-contencios administrativ a Tribunalului Iaşi au decis ieri suspendarea autorizaţiei emise pentru blocul ridicat, începând din vara trecută, pe strada Octav Botez nr. 1A, fostă Nicolae Bălcescu nr. 17A.

Decizia nu e definitivă, dar este executorie, iar dezvoltătorul imobiliar poate să formuleze recurs în termen de cinci zile. Cum investiţia e realizată aproape în întregime, nu încape îndoială că aşa se va întâmpla, pentru că, altfel, locuinţele nu vor putea fi întabulate. Amintim că scandalul ivirii unui bloc cu trei niveluri între casele din zonă a explodat astă-vară, când vecinii au reclamat încălcarea liniştii publice, a normelor de poluare (în timpul demolării vechii case), a apropierii de locuinţele lor, dar şi a faptului că la acea adresă s-ar fi aflat un monument istoric. De altfel, în acţiunea deschisă în instanţă de soţii Andrian, cei mai afectaţi de „schimbarea la faţă“ a zonei, alături de Costel Bolobiţă au fost chemaţi primarul Iaşului, Consiliul Local şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Aşa cum am mai relatat, şeful Direcţiei susţine că un imobil vecin ar fi monument istoric, şi nu cel demolat, deşi acesta din urmă este recunoscut de Institutul Naţional al Patrimoniului. În scriptele oficiale ale Municipalităţii, sunt menţionate ca fiind monument istoric ba casa demolată, ba casa cu două etaje de mai la vale, construită un secol mai târziu decât cea dărâmată.

Imobilul demolat a aparţinut bunicilor actriţei Margareta Pogonat. Petru Pogonat a fost primar, prefect şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, iar fiul său, Alexandru (tatăl actriţei), a murit pe frontul de est la scurt timp după începerea celui De-al Doilea Război Mondial. În schimb, casa despre care Virgil Băbîi, directorul Direcţiei de Cultură, spune că e monument a fost construită în 1933. 

Comentarii