De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dentiştii, tot mai puţini de la an la an, la Iaşi. Date oficiale: Au rămas mai puţin de jumătate

joi, 21 martie 2019, 02:50
3 MIN
 Dentiştii, tot mai puţini de la an la an, la Iaşi. Date oficiale: Au rămas mai puţin de jumătate

Acesta să fie motivul pentru care ieşenii par a fi tot mai ştirbi? Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul dentiştilor din judeţ la începutul anului trecut era de 550. Asta în condiţiile în care, acum trei ani, numărul lor era mai mult decât dublu: 1.272. În plus, marea majoritate a dentiştilor, adică peste 90%, lucrează în oraşe. Cea mai frecventă problemă dentară a populaţiei ieşene, tot potrivit INS, sunt cariile. Care sunt factorii de risc?

Acesta să fie unul dintre motivele pentru care ieşenii par a fi tot mai ştirbi? Potrivit unor date furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) privind asigurarea populaţiei cu personal medical, în anul 2016, la nivelul judeţului Iaşi figurau 1.272 de dentişti, iar la finalul anului 2017, numărul acestora a scăzut la 550. La nivelul întregii ţări, în anul 2017, conform aceleiaşi surse, numărul dentiştilor era de 15.653, cu doar 4,8% mai puţini decât anul precedent, majoritatea lucrând în sectorul privat, şi doar 1.619 în sectorul public. De asemenea, majoritatea dentiştilor se află în oraşe, satele fiind din acest punct de vedere dezavantajate.

Factori de risc: mâncarea nesănătoasă

„Din punctul de vedere al personalului sanitar care asigură îngrijirea sănătăţii populaţiei, în mediul rural, acesta a fost slab reprezentat, în anul 2017 desfăşurându-şi activitatea numai 13,1% dintre medicii dentişti“, se menţionează în analiza situaţiei personalului din sistemul sanitar în Româ­nia, realizată de INS. Într-un studiu care a ana­lizat principalele afecţiuni den­tare cu care se confruntă atât bărbaţii, cât şi femeile din satele judeţului Iaşi, a reieşit că principala problemă o reprezintă cariile. În studiu au fost incluse 196 de persoane cu vârsta cuprinsă între 65 şi 74 de ani. Aproape 58% dintre bărbaţii din studiu se confruntă cu carii, alţi 28% cu boli la nivelul buzelor şi mucoaselor, iar 24% cu diferite traumatisme. În cazul femeilor, predominantă a fost maladia cariilor, fiind afectate 59% dintre femei, urmată de un procent de 42% de femei care suferă de tulburări dentare non-carioase. Specialiştii susţin că unul dintre cei mai importanţi factori de risc este dieta nesănătoasă, în principal fiind incriminat consumul excesiv de zahăr, alimente procesate şi băuturi răcoritoare. „Dieta influenţează sănătatea cavităţii orale, dezvoltarea smalţului, debutul eroziunii dentare, starea de sănătate parodontală şi a mucoasei orale în general. Consumul excesiv de zahăr din gustări, alimente procesate şi băuturi răcoritoare este un factor de risc important pentru afecţiunile orale. Băuturile răcoritoare includ orice băutură cu adaos de zahăr, cum ar fi băuturile carbogazoase, sucurile de fructe, băuturi sub formă de praf îndulcit şi băuturi energizante“, se precizează în acelaşi document.

De asemenea, consumul de tutun conduce la un risc crescut de apariţie a afec­ţiunilor gingivale şi a cancerului oral, iar consumul de alcool poate cauza afec­ţiuni ale dinţilor şi cavităţii bucale. Nu în ultimul rând, igiena orală deficitară poate duce la acumularea bacteriilor care formează placa dentară, pentru prevenirea acesteia fiind indicat periajul dentar de două ori pe zi cu o pastă de dinţi cu fluor.

Comentarii