Deşi nu a fost confirmată la Movileni, infecţia cu Antrax a apărut într-o comună vecină, la Ţigănaşi. O persoană este internată la spital

marți, 25 iulie 2023, 01:50
2 MIN
 Deşi nu a fost confirmată la Movileni, infecţia cu Antrax a apărut într-o comună vecină, la Ţigănaşi. O persoană este internată la spital

Continuă suspiciunile de infectare cu Antrax la nivelul judeţului Iaşi, de data aceasta cu o confirmare: a fost depistat cazul la o carcasă de capră în comuna Ţigănaşi. Anterior, în comuna Movileni, deşi au fost trei persoane internate la Spitalul de Boli Infecţioase cu simptome specifice infecţiei cu Antrax şi au fost identificate mai multe bovine care au murit în condiţii suspecte, nicio probă prelevată nu a indicat prezenţa infectării.

În cazul focarului de la Ţigănaşi, totul a pornit în urmă cu zece zile, după ce Direcţia de Sănătate Publică a fost informată legată de faptul că la Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon” din Iaşi a ajuns o persoană cu urme specifice infecţiei cu Antrax: leziuni la nivelul pielii cu un punct negru în centru.

Bărbatul respectiv, care a fost internat la Infecţioase, le-a transmis autorităţilor că lucrează la o gospodărie de animale din comuna Ţigănaşi, iar cu două săptămâni înainte de prezentarea la spital a sacrificat o capră alături de proprietar.

Reprezentanţii DSV Iaşi s-au deplasat la persoana respectivă acasă şi au constatat faptul că nicio bucată din carnea de la animalul respectiv nu a fost consumată. Carcasa era depozitată într-o ladă frigorifică, iar de acolo au fost prelevate probe care au avut rezultat pozitiv pentru Antrax.

Surse din instituţie au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că în momentul de faţă nu au fost făcute legături între suspiciunea de la Movileni şi apariţia cazului de la Ţigănaşi, în ciuda proximităţii de timp şi apropierii între cele două comune.

Bogdan Novenschi, director adjunct al DSV Iaşi, a declarat pentru Radio Iaşi că a fost declarat oficial focar de Antrax acolo şi că planul de măsuri nu va include sacrificarea de animale, ci vor fi analizate turmele şi cirezile din zonă. Au fost oprite momentan sacrificările de animale şi dacă vor fi mortalităţi oamenii nu au fost să atingă resturile, iar echipele DSV vor fi chemate să intervină.

Reprezentanţii DSP Iaşi au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că au trimis şi ei probe pentru testare, prelevate de la pacientul identificat în Urgenţe la „Sf. Spiridon”, dar că probele prelevate de la acesta încă nu au ajuns pentru a se confirma şi diagnosticul de Antrax dincolo de carcasa de capră.

Comentarii