Despăgubire redusă de 40 de ori în instanţă pentru un rănit în accident. Motivul: nu avea centura pusă

marți, 14 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Despăgubire redusă de 40 de ori în instanţă pentru un rănit în accident. Motivul: nu avea centura pusă

Judecătorii au apreciat că rănile suferite de un ieşean într-un accident nu valorează mai mult de 5.000 de euro. Victima ceruse despăgubiri de un milion de lei (200.000 euro), dar magistraţii au aprobat doar nivelul daunelor deja propus de firma de asigurări. O bună parte din răni se datorase în fond neglijenţei victimei.

Iosif B. a fost implicat în octombrie 2020 într-un accident provocat de Vasile O. Autoutilitara condusă de acesta din urmă, şi în care Iosif B. era pasager, a ieşit de pe partea carosabilă, a lovit un stâlp de beton şi s-a răsturnat. Pasagerul a suferit mai multe fracturi ale coastelor, acestea străpungând plămânul. A stat ulterior la pat timp de două luni, fiind nevoit să poarte pampers şi fiind îngrijit de soţie sau de un nepot. Firma cu care Vasile O. avea încheiată poliţa de asigurare RCA, Allianz Ţiriac SA, i-a propus despăgubiri de 24.500 lei. Suma a fost considerată de Iosif B. prea mică, aşa că, la doi ani după accident, acesta s-a adresat instanţei, cerând obligarea asigurătorului la plata unor daune materiale de 5.000 de lei şi a unor daune morale de un milion de lei.

Niciuna dintre pretenţii nu avea să fie acceptată de magistraţii Tribunalului. Conform legii, pentru susţinerea pretenţiilor privind daune materiale, trebuie depuse acte justificative. Simpla menţionare a existenţei unor tratamente, a urmării unor şedinţe de fizioterapie şi a apelării la serviciile unui psiholog nu era suficientă pentru a justifica cererea.

Nici în privinţa daunelor morale, judecătorii nu au fost mai convinşi. Iosuf B. nu purtase centură de siguranţă, ceea ce agravase rănile suferite în urma accidentului. „Împrejurarea că reclamantul nu a respectat obligaţia sa legală de a purta centura de siguranţă, deşi nu a fost cea care a iniţiat producerea leziunilor, a contribuit în mod determinant la producerea lor.

Astfel, având în vedere că leziunile s-au produs în condiţiile impactului cu un obstacol şi prin rostogolirea autoutilitarei, fără îndoială că dacă reclamantul ar fi purtat centura de siguranţă gravitatea leziunilor şi chiar numărul acestora ar fi fost mult diminuate”, au apreciat magistraţii.

Aceştia au acceptat acordarea de daune, dar doar în limita celor propuse deja de Allianz Ţiriac SA, respectiv 24.500 lei. Decizia nu este definitivă, Iosif B. contestând-o în faţa Curţii de Apel. Această instanţă a preluat dosarul în dezbatere ieri, urmând să pronunţe decizia finală peste două săptămâni. 

Comentarii