Comunicat de Presă

Despre matematica – o poveste rațională de iubire

joi, 04 mai 2023, 10:59
2 MIN
 Despre matematica – o poveste rațională de iubire

O nouă ediție semnificativă a cursurilor de matematică, oferite cu generozitate prin Centrul de Excelență Negruzzi.

Peste 110 elevi și sute de părinți au trăit emoția finalizării unei alte etape din istoria acestui proiect de succes, aflat la ediția a IX-a. 
Domeniu fascinant, greu de definit, cu o mare complexitate interioară, cu influențe trimise subtil spre lumea întreagă a culturii, matematica rămâne o disciplină esențială prin care construim spirala învățării. 

“Limbă și știință”, încifrare a universului, mereu cu “puțină  poezie și ceva lirism sub rubrica geometrie” (cum filosofic o definește C. Noica), matematica a fost și în acest an subiect de explorare și descifrare, prin exerciții interesante, de perspicacitate deseori, prin probleme inedite, prin dialoguri creative și abordări ludice, lansate de profesori competenți, dăruiți meseriei, spre elevii studioși, pasionați de științe, selectați  din  clasele a  III-a și IV-a.

Moment de reflecție finală, analize lucide și evocări sentimentale, premii și diplome, interviuri si dialoguri spontane, fotografii care opresc sugestiv clipa devin acum un sfârșit (doar provizoriu) al unei povești cu ore de studiu, cu 24 de ședințe de curs, cu multe teme pentru acasă, fișe de lucru, teste de evaluare, deci știință, învățare și devenire…

Sfârșitul de astăzi înseamnă, de fapt, promisiunea unei noi ediții de Septembrie 2023 și încrederea că mulți dintre absolvenții de la CEX Negruzzi se vor regăsi în băncile Colegiului Național ”Costache Negruzzi” pentru a deschide filele unei noi  povești “cu gust” de copilărie și gimnaziu, iar, mai târziu, de adolescență negruzzistă creativă și curajoasă …

Prețuire deplina pentru profesorii din catedra de matematica a Colegiului Negruzzi, reprezentată magistral prin profesor Adrian Zanoschi (coordonatorul catedrei și al departamentului de matematică al Centrului), prof. dr. Ioana Anton (secretar științific al CEX Negruzzi), Ciprian Baghiu, Remus Nechita, Silviana Ionesei, Codrin Precupanu, Bogdan Maxim, Corneliu Brădățeanu, Andrei Plugariu.

Un gând bun de apreciere doamnei profesor Raluca Iarovoi, consultant pentru pedagogia învățământului primar, care s-a implicat cu generozitate în  organizarea activităților și armonizarea perspectivelor curriculare specifice învățământului primar cu rigorile, conținuturile și aspirațiile unor abordări matematice elitiste.

Prin armonie și frumusețe, prin Perfecțiune și Rigoare, prin Rațiune, dublate de  talentul  pedagogic și sensibilitatea unor profesori adevărați, lecția de matematica devine, irevocabil, o metafora a iubirii de frumos, de adevăr, de ordine și echilibru.

Comentarii