Destinul unei adolescente: a descoperit o boală gravă la o analiză fără legătură cu aceasta

vineri, 21 mai 2021, 22:26
2 MIN
 Destinul unei adolescente: a descoperit o boală gravă la o analiză fără legătură cu aceasta

O adolescentă în vârstă de 15 ani a aflat întâmplător că are o tumoră cerebrală gravă, atunci când a mers la un control medical în urma unui accident rutier.

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au descoperit că fata suferea de o tumoră cerebrală avansată care avea nevoie de intervenţie chirurgicală. „În termeni medicali vorbim despre un astrocitom de gradul III, care face parte din categoria glioamelor şi poate suferi transformări până la gradul IV, când deja vorbim despre glioblastom. Intervenţia chirurgicală cu rezecţie maximală este singura şansă la viaţă în asemenea cazuri. În urma intervenţiei chirurgicale, împreună cu echipa medicală am reuşit să eliminăm tumora cerebrală de aproximativ doi centimetri şi am îndepărtat un chist, o cămaşă de lichid de doi centimetri”, a explicat dr. Lucian Eva, medic primar neurochirurg şi manager al spitalului.

Deşi tumorile de tip astrocitom se numără printre cele mai frecvente forme de tumori cerebrale, aceste pot fi atât beningne, cât şi maligne. În multe cazuri necesită intervenţie chirurgicală, tratament radiologic şi chimioterapie. Intervenţia chirurgicală a durat mai mult de trei ore, iar specialiştii spun că a fost un succes. „Să poţi să salvezi viaţa unui copil este un dar dat de la Dumnezeu. Atunci când vezi un părinte disperat, dar şi dezorientat, cu un copil diagnosticat cu o boală gravă, ca medic faci tot ce îţi stă în putinţă”, a completat medicul ieşean. În perioada următoare, aici pacienţii vor fi operaţi fără bisturiu, iar medicii vor putea interveni cu precizie şi uşurinţă asupra leziunilor adânci şi greu accesibile care pun în pericol viaţa oamenilor. Prin intermediul tehnicii de tip Gamma Knife, procedură minim invazivă care se face într-o singură sesiune, pacienţii vor putea fi externaţi în aceeaşi zi în care au fost operaţi.

Comentarii