Dezvăluiri de la începutul invaziei ruse. Șeful cancelariei lui Zelensky l-a înjurat pe omologul rus care i-a cerut ca Ucraina să se predea

joi, 25 august 2022, 18:58
1 MIN
 Dezvăluiri de la începutul invaziei ruse. Șeful cancelariei lui Zelensky l-a înjurat pe omologul rus care i-a cerut ca Ucraina să se predea

Ziarul american Washington Post a publicat joi un nou episod din serialul dedicat războiului din Ucraina, în care reconstituie reacția țării în primele zile ale invaziei ruse.

Articolul, rezultat în urma interviurilor cu peste o sută de oficiali, militari și civili ucraineni, arată cum au ținut piept armata ucraineană și mii de voluntari unei armate ruse care calculase că va cuceri Kiev în trei zile.

Un episod aparte îl constituie convorbirea telefonică din dimineața zilei de 24 februarie între șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrei Yermak, și Dmitri Kozak, adjunctul șefului de cabinet al Kremlinului. La doar câteva ore după începerea invaziei, oficialul rus i-a cerut lui Yermak ca armata Ucrainei să se predea și președintele să declare înfrângerea.

”Yermak l-a înjurat pe Kozak și a închis telefonul”, scrie Washington Post despre reacția imediată a oficialului ucrainean.

Un alt episod din articol e legat de cererile înalților oficiali ucraineni ca președintele Volodimir Zelensky să plece din Kiev pentru a se proteja de ruși. Apelurile s-au înmulțit, moment în care Zelensky a izbucnit și le-a transmis următorul mesaj:

„Este ultima dată când aud asta. Nu vreau să mai aud așa ceva. Sunt o persoană în viață. Nu vreau să mor, ca orice alt om. Dar știu cu siguranță că, dacă mă gândesc la asta, atunci sunt deja mort”.

Mai mult, pe g4media

Comentarii