De Business

Punem punctul pe știi

Dialog savuros între guvernatorul BNR şi senatorul Daniel Zamfir

miercuri, 13 februarie 2019, 02:50
6 MIN
 Dialog savuros între guvernatorul BNR şi senatorul Daniel Zamfir
Daniel Zamfir:“Când aţi spus adevărul?”. “Noi nu stăm într-un prepeleac şi spunem să facem cutare sau cutare”, a replicat Mugur Isărescu.
 

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, ieri că ROBOR nu a fost manipulat. „Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este Nu. ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înţelegere de tip cartelar”, a afirmat Mugur Isărecu, marţi, la audierea din Comisia economică a Senatului. 

“Noi nu stăm într-un prepeleac”

Una dintre cele mai savuroase părţi a fost aceea a dialogului dintre senatorul Daniel Zamfir, autorul celebrelor declaraţii cu manipularea ROBOR şi Isărescu. “Am o rugăminte: noi punem întrebările, dvs. răspundeţi. Vreau să discutăm despre ROBOR pentru că este prima temă de discuţie. Este una care a suscitat mare interes. Aş vrea să vă întrebăm nişte lucruri şi dvs. să răspundeţi. În legătură cu ROBOR a fost un lung şir de declaraţii ale dumneavoastră contradictorii. Aţi spus că ROBOR e un produs al dv, al pieţei, vorbeaţi cu băncile, noi doar îl aprobăm. Apoi aţi spus că ROBOR nu e influenţat de bănci. Când aţi spus adevărul?”, a spus Daniel Zamfir. Răspunsul guvernatolorului BNR: “Văd că aveţi nelămuriri, să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieţei monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac şi spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situaţia reală monetară a fiecare bănci. Fiecare bancă, prin trezorierul ei, primeşte 2000 de plăţi şi face 6.000 de încasări. În funcţie de ele şi alte operaţiuni are sau nu suprlus de lichiditate. Unele au suprlus, altele deficit. de asta se numeşte piaţă monetară interbancară”.

“Dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”

Isărescu a afirmat, ieri, că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%.„Nu am ţinut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară – n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu, marţi, senatorului ALDE Daniel Zamfir, la audierea din Parlament. În plus, Guvernatorul BNR a susţinut că a declarat că va creşte ROBOR, drept răspuns la o altă întrebare că i-a încurajat pe oameni să ia credite ştiind că va creşte indicele ROBOR. „A, spus un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, a continuat Isărescu. Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat, marţi, că parlamentarii sunt dispuşi, pentru a scădea din costurile finanţării pentru firmele, să primească şi sugestii de la reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR). „Putem aduce lucrurile pe un culoar mai favorabil? Putem să facem ceva împreumă? Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii”, a declarat, marţi, Călin Popescu-Tăriceanu, la audiere Consiliului de Administraţie al BNR.

S-au dezgropat şi câţiva morţi

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei, în timp ce Daniel Zamfir i-a reproşat că în urmă cu 10 ani punea presiune pe trezorieri, dar azi se plânge că nu are pârghii.  “Băncile sunt în concurenţă, nu putem spune folosiţi asta. Parlamentul în înţelepciunea sa să modifice OUG 50 să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii şi ministerului de finanţe”, a declarat Muguru Isărescu. Zamfir: E greu să spuneţi cu mâna pe inimă şi să garantaţi că nu s-au întâmplat Isărescu: De asta sunt acolo. Zamfir: În 2008, situaţia vă contrazice discuţia dintre trezorierii băncilor, spuneau <<noi de fapt manipulăm>>. Asta reieşea. Există în acea investigaţie o declaraţie a unui trezorier care spunea: principalul mesaj a lui Cintează, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghii aveaţi atunci legale să intervenţi şi azi nu? Isărescu: Trebuia să vă uitaţu să la cifre. Dv. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe.

Zamfir: Investigaţia Consiliului Concurenţei e document oficial. Cîţu: Domnule preşedinte nu e document oficial Isărescu. Chemaţi-l pe cel de la Consiliul Concurenţei. În 2008 a fost premier actualul preşedinte al Senatului. Atunci a fost o cădere a pieţei, mulţi bancheri au cheltuit ce aveau în trezorierie, au vândut şi titlurile de stat. Cum să nu îl ameninţe. Citenză intervine şi dacă dobânda ajunge la 4% dar când a ajuns la 200%”

Cum este acuzată indirect şi Trezoreria statului

Mugur Isărescu a mai declarat că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. „A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului. (…) Ori acestea sunt absolut normale. (…) Intervine şi Banca Naţională? Da”, a afirmat Mugur Isărescu, marţi, la audierea din Senat. Guvernatorul BNR a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice a Senatului, a susţinut că indicele ROBOR la 3 luni este mai mic decât cel afişat de BNR, dar s-a uitat la tranzacţiile pe termen scurt şi atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanţelor făcea plăţi. „Când a ieşit Zamfir în public, 81% din operaţiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. – n.red.)”, a remarcat Isărescu, marţi.

Sugestii pentru şoferul infractorilor

Guvernatorul BNR a spus la audierea din Comisia economică din Parlament, că o cale pentru a avea dobânzi mai mici o reprezintă reducerea deficitului, transmiţându-i lui Şerban Nicolae, cunoscut ca şoferul infractorilor, că politicienii pot face acest lucru fiind ”cu bugetul în faţă”. „Vreţi să fim cu dobânzi mai mici. Trebuie să reducem inflaţia, reducem deficitul, puteţi să faceţi asta, că sunteţi cu bugetul în faţă. (…)Nu putem să reducem dobânda şi ROBOR în jos, dacă nu reducem cel puţin aceşti trei indicatori”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, marţi, la audierea din Comisia economică din Parlament, în contextul în care chiar în acel moment bugetul era dezbătut în Comisia bugetară. Guvernatorul BNR le-a transmis membrilor Comisiei că în afara de invitaţia la audiere nu a primit o altă solicitare, că „poate ne apucam de lucru”. „Nu am primit o solicitare, în afară de această invitaţie, să facem ceva, că poate ne apucam de lucru”, a spus Isărescu. De asemenea, senatorul PSD, Şerban Nicolae i-a spus lui Isărescu că dacă îl auzea acum două săptămâni, era mai ”liniştit”, făcând aluzie la invitaţiile pe care le-a mai avut guvernatorul BNR. „Dacă îmi spuneaţi acum două săptămâni, eram mai liniştit. Mi-aş dori să văd o dată că ROBOR-ul este mai mic, când se învârte fluctuaţia”, a spus Nicolae.

Comentarii