Dirijor ucrainean din Herson, ucis de ruși pentru că a refuzat să cânte în cinstea cotropitorilor

luni, 17 octombrie 2022, 09:58
1 MIN
 Dirijor ucrainean din Herson, ucis de ruși pentru că a refuzat să cânte în cinstea cotropitorilor

Soldații ruși au împușcat un muzician ucrainean în casa lui, după ce acesta a refuzat să participe la un concert în Hersonul ocupat, susține Ministerul Culturii de la Kiev, citat de The Guardian.

Potrivit sursei citate, dirijorul Yuriy Kerpatenko a refuzat să participe la un concert organizat de ruși pentru a demonstra așa-numita „îmbunătățire a vieții pașnice în Herson”.Concertul din 1 octombrie a fost destinat să prezinte orchestra de cameră Gileya, al cărei dirijor principal era Kerpatenko, dar „a refuzat categoric să coopereze cu ocupanții”, se arată în comunicat.

Kerpatenko, care era și dirijorul principal al Teatrului de Muzică și Dramă Mykola Kulish din Herson, a postat mesaje sfidătoare pe pagina sa de Facebook până în mai.Procuratura regională din Herson din Ucraina a lansat o anchetă oficială „pe baza încălcărilor legilor și obiceiurilor războiului, combinate cu omor intenționat”.

Romancierul Andrey Kurkov, autorul cărții Moartea și pinguinul, a spus: „Acum numele lui Yuriy Kerpatenko va fi adăugat pe lista artiștilor uciși din Ucraina. Cred din ce în ce mai mult că Rusia nu caută doar să ocupe teritoriile ucrainene, ci și să distrugă cu sârguință identitatea ucraineană, o parte importantă din care este cultura ucraineană”. „Este absolut terifiant”, a spus directorul șef al Operei Naționale din Kiev din Ucraina, Anatoliy Solovianenko. „Fie că a fost medic, sau muncitor, sau artist, nu contează. Era un om și a refuzat să se conformeze.

Sursa: ziare.com

Comentarii