De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dispozitiv care menține creierul în viață, independent de corp

vineri, 24 noiembrie 2023, 12:10
2 MIN
 Dispozitiv care menține creierul în viață, independent de corp

Oamenii de știință americani de la Universitatea din Texas au dezvoltat un dispozitiv care poate izola fluxul sanguin către creier, menținând organul în viață și funcționând independent de restul corpului timp de câteva ore.

Aparatul, dezvoltat de cercetătorii de la Centrul Medical din Texas UT Southwestern (UTSW), poate fi folosit pentru a studia creierul izolat de influențele corporale și ar putea îmbunătăți tehnologia de bypass inimă-plămâni.

Acesta funcționează cu ajutorul unei pompe care menține sau ajustează o serie de variabile necesare pentru a menține activitatea și sănătatea creierului, inclusiv presiunea sanguină, temperatura, oxigenarea și nutrienții, informează cercetătorii.

Atunci când a fost testat pe un creier de porc, dispozitivul a menținut activitatea și sănătatea creierului pe o perioadă de cinci ore, a constatat echipa de la UTSW.

Dispozitivul ar putea duce la noi modalități de a studia creierul uman fără influența altor funcții corporale, au declarat cercetătorii.

„Această metodă nouă permite o cercetare care se concentrează asupra creierului independent de corp, permițându-ne să răspundem la întrebări fiziologice într-un mod care nu a mai fost reușit niciodată”, a declarat dr. Juan Pascual, profesor de Neurologie, Pediatrie și Fiziologie la UT Southwestern, într-un comunicat al centrului medical.

Descoperirile au fost publicate recent în revista Scientific Reports.

Cercetătorii au folosit deja sistemul pentru a înțelege mai bine efectele unui nivel scăzut de zahăr în sânge în absența altor factori.

Deși oamenii de știință pot induce un nivel scăzut de zahăr în sânge la animalele de laborator prin restricționarea consumului de alimente sau prin administrarea de insulină, organismul poate compensa prin modificarea metabolismului și poate tulbura rezultatele.

Acest nou dispozitiv le permite cercetătorilor să modifice direct zahărul din sânge pompat în creier.

De asemenea, dispozitivul ar putea duce la îmbunătățirea aparatelor utilizate în timpul operațiilor de bypass cardiac pentru a reproduce fluxul natural de sânge către creier, spun autorii.

Dispozitivele de bypass reproduc unele funcții ale inimii și plămânilor, cum ar fi menținerea oxigenării și circulației sângelui.

Dar dispozitivele asigură un flux continuu, în timp ce noua invenție asigură un flux pulsatoriu similar cu cel al bătăilor inimii umane – o diferență care ar putea preveni unele efecte secundare legate de creier, spun cercetătorii americani.

Creierul controlează o varietate de procese corporale, inclusiv ritmul cardiac, respirația și somnul.

Totodată, organismul exercită și el o anumită influență asupra funcționării creierului, prin intermediul unor factori precum nivelul de zahăr din sânge, tensiunea arterială și oxigenarea.

Până acum, nu a existat nicio modalitate de a separa creierul de corp pentru a studia aceste influențe, spun oamenii de știință care au elaborat dispozitivul.

 

 

Comentarii