Doar patru parohii au mai rămas vacante pentru preoţii din Iaşi. Trei sunt din alte judeţe

luni, 14 august 2023, 01:50
1 MIN
 Doar patru parohii au mai rămas vacante pentru preoţii din Iaşi. Trei sunt din alte judeţe

Perioada de vară le-a priit preoţilor din Iaşi care au vrut să se transfere la o nouă parohie: din listele puse la dispoziţie de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, exclusiv destinate acestora, şi în care erau şi 10 sau 12 parohii vacante, în august au mai rămas doar patru. Astfel, preoţii din Eparhia Iaşilor care îndeplinesc condiţiile statuare de transfer, mai au patru opţiuni în cazul în care vor să îşi schimbe locul în care slujesc.

Una dintre acestea, însă, este o parohie nou formată în inima municipiului Botoşani, care deserveşte unui număr record de 1.507 familii, dar care nu are nici biserică, nici casă parohială. Aceasta este şi cea mai veche parohie neocupată, fiind declarată vacantă încă de pe 19 iunie.

La polul opus, cea mai mică parohie, dar care are biserică şi casă parohială, se regăseşte în Protopopiatul Iaşi I, poartă hramul Sfântului Gheorghe şi se află în localitatea Iacobeni. Aceasta are arondate doar 70 de familii şi este vacantă de pe data de 14 iulie. Este şi singura parohie din judeţul Iaşi care este liberă în momentul de faţă: următoarele două sunt din Botoşani şi din Neamţ.

Cea din Neamţ are o dimensiune medie spre mare – 317 familii, se află în localitatea Bicaz Chei, la poalele drumului care urcă prin munţi către Harghita, are atât biserică, cât şi casă parohială, şi a fost declarată liberă de săptămână trecută, 9 august. O zi mai târziu, pe 10 august, a fost declarată vacantă şi parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din localitatea Mesteacăn, care are 130 de familii arondate. 

Comentarii