Doi ieșeni ar putea ajunge după gratii după ce au furat o bicicletă lăsată neasigurată

joi, 20 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Doi ieșeni ar putea ajunge după gratii după ce au furat o bicicletă lăsată neasigurată

Doi ieșeni ar putea ajunge după gratii după ce au furat o bicicletă lăsată neasigurată. În primă instanță, judecătorii au aplicat simple amenzi penale. Acestea se transformă însă în detenție dacă nu sunt plătite într-un termen scurt.

În fiecare dimineață, E.A.M. se deplasa la locul său de muncă de la spitalul Arcadia cu bicicleta, pe care și-o lega în rastelul special amenajat. Pe 7 iulie 2021, tânăra a neglijat însă să-și asigure vehiculul. În aceeași zi, în jurul prânzului, două persoane fără adăpost, Savant Neagu și Loredana Ciasnog hoinăreau pe malul Bahluiului, în căutarea unei surse de bani. Ajunși în fața spitalului, au văzut bicicleta neasigurată. Ciasnog s-a urcat pe ea și a ieșit pe alee din curte până pe strada Cicoarei, unde o aștepta Neagu. De aici, bicicleta a fost preluată de bărbat, care s-a îndreptat spre zona „Dalas”, unde a vândut-o contra sumei de 100 de lei unei persoane rămase necunoscute. Banii au fost transformați imediat în produse etnobotanice.

Identificarea și localizarea hoților a durat doar câteva zile, fiind făcută cu ajutorul camerelor video din zonă. Cei doi au fost trimiși în judecată pentru furt. Savant Neagu mai avea o condamnare la activ, pentru tâlhărie. Vârsta de doar 26 de ani și faptul că avea un copil în întreținere, i-a făcut pe magistrații Judecătoriei să se arate îngăduitori. El a fost condamnat la 300 de zile-amendă a câte 20 de lei, judecătorii apreciind că suma de 6.000 lei rezultată nu-i va afecta situația materială. Tot vârsta, de 26 de ani, și cei trei copii în întreținere au reprezentat criteriile după care judecătorii s-au orientat în aprecierea pedepsei aplicate Loredanei Ciasnog. Aceasta a fost condamnată la 200 de zile-amendă, evaluate la valoarea de câte 15 lei. O zi-amendă a fost scăzută, corespunzând unei zile în care tânăra se aflase în arest preventiv, Ciasnog urmând să plătească 2.985 lei.

Conform legii, amenzile penale trebuie plătite în decurs de trei luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Dacă persoana condamnată se află în imposibilitatea de a plăti, ea are posibilitatea de a solicita eșalonarea pe cel mult doi ani. În caz de neplată, se poate proceda la executarea silită sau, în ultimă instanță, la transformarea zilelor-amendă în zile de detenție. Cum Neagu și Ciasnog nu au un loc de muncă, aceasta ar putea fi soluția aplicată în final. 

Comentarii