Două luni fără salarii. De ce nu poate rezolva CJ criza de la Şcoala de Arte?

joi, 03 august 2023, 01:50
4 MIN
 Două luni fără salarii. De ce nu poate rezolva CJ criza de la Şcoala de Arte?

Problemele de la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici”, care s-au transformat în scandal din momentul când şi-a băgat coada administraţia instalată în 2020 la Consiliul Judeţean, nu şi-au găsit rezolvarea nici după ce capul CJ s-a ales cu un dosar penal şi a fost trimis în judecată împreună cu directorul pus de el să conducă instituţia.

Amintim că preşedintele Costel Alexe a fost acuzat că l-a detaşat pe Vlad Babă la şefia Şcolii de Arte fără ca acesta din urmă să îndeplinească condiţiile necesare. Ulterior, Babă a demisionat după ce dosarul a ajuns în instanţă, iar după trei luni, în decembrie 2022, a fost numit un director interimar din rândul corpului profesoral din instituţie.

Gheorghe Neagu a condus şcoala până pe 2 august, refuzând prelungirea interimatului. Cum a treia încercare de organizare a unui concurs pentru funcţia de director a eşuat, singurul candidat înscris fiind respins pe loc la verificarea dosarului depus, nu este clar cum va începe anul şcolar peste o lună şi jumătate.

Profesori, dar nu mai mult decât debutanţi

De fapt, chiar dacă cursurile se desfăşoară după tipicul unui an şcolar, Şcoala Populară de Arte nu e tocmai o şcoală, susţin cei de la Consiliul Judeţean, care nu îi mai recunosc astfel pe cei de aici ca fiind profesori. Aceasta, deşi mulţi dintre ei asta şi sunt. Profesorul Neagu, de exemplu, are gradul I şi a predat inclusiv la Liceul „Octav Băncilă”.

Dar instituţia din care tocmai a plecat nu este subordonată Inspectoratului Şcolar Judeţean şi, prin urmare, nu are legătură nici cu Casa Corpului Didactic. Cei care predau aici câştigă 4-4,5 mii de lei pe lună, ne-a spus fostul director. Nici vorbă de sumele uriaşe care apar pe un stat de plată nesemnat şi făcut public ilegal.

Statutul celor de aici, mai degrabă de referenţi decât de cadre didactice, este văzut aşa şi dinspre CJ, dar şi de către fosta contabilă a şcolii, cea care a trecut în 2019 toate operaţiunile pe firma sa. Tocmai acest statut al angajaţilor, susţine Diana Geantimir, a dus la tensiuni între ea şi şi Şcoala de Arte, apoi la rezilierea contractului de către fostul director interimar.

La mijloc au picat angajaţii, care nu şi-au mai luat salariile de două luni. În vreme ce fostul director ne-a spus că a încercat o renegociere a contractului pentru servicii de contabilitate (7900 de lei/ lună), fosta contabilă reclamă că i-ar fi fost cerute servicii în plus, precum completarea statelor de plată pe care până acum le-a făcut benevol, dar care ar trebui să fie obligaţia de serviciu a secretarei nou angajate. Diana Geantimir a mai spus că va ataca în instanţă decizia de reziliere.

Cea mai bună dovadă că cei de la catedră au statut de profesor este Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 81 adoptată în februarie anul acesta, în care statul de funcţii include 17 posturi de acest fel – e adevărat că, cu toţii, debutanţi. Asta înseamnă un coeficient de salarizare de 1,64, respectiv 4920 de lei brut. Orele suplimentare pot să mai aducă o jumătate de normă în plus.

L-am întrebat pe Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi, dacă cei de aici beneficiază de majorările salariale obţinute de cadrele didactice după greva din mai-iunie. Răspunsul a fost că aşa ar trebui, dar că doar Consiliul Judeţean poate să decidă asta.

Locul unde plouă cu controale

De remarcat că la sediul şcolii au fost efectuate în două rânduri verificări ale Corpului de control al preşedintelui CJ, care a găsit cea mai mare neregulă externalizarea serviciilor de contabilitate, respectiv încheierea contractului cu firma Dianei Geantimir.

Contractul ar fi valabil 7 ani, lucru imposibil pentru o instituţie publică, dar este de negăsit, menţionează raportul Corpului de control. În prezent ar loc un audit – care, în mod ciudat, verifică doar perioada interimatului. Până la finalizarea acestui din urmă control, CJ nu poate să aibă un punct de vedere privind situaţia instituţiei, ne-a spus vicepreşedintele Marius Dangă.

Cum cel mai mare salariu de la Şcoala Populară de Arte, respectiv al managerului, nu poate să depăşească 7170 de lei brut, potrivit aceleiaşi HCJ 81/2023, nu se înghesuie nici pretendenţii la un job aici. Ultimul director, cel care şi-a încheiat ieri mandatul, a reuşit pe ultima sută de metri să încheie un contract cu o altă firmă de contabilitate până la sfârşitul anului, care să rezolve inclusiv chestiunea lefurilor neplătite.

Rămâne de văzut când va reuşi administraţia judeţului, forul tutelar al şcolii, să găsească un director care să completeze – de data asta fără scandaluri – organigrama de 30 de locuri. În anul şcolar trecut, instituţia a avut 360 de cursanţi, care au plătit, fiecare, o taxă de 700 de lei/an. 

Comentarii