Două sute de ieşeni testaţi gratuit pentru hepatita C

vineri, 02 august 2019, 01:50
2 MIN
 Două sute de ieşeni testaţi gratuit pentru hepatita C

Peste 200 de ieşeni au fost testaţi pentru depistarea virusului hepatitic C în cadrul unei campanii de testare şi informare organizată la Iaşi cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva hepatitelor virale. Astfel, Asociaţia Echitate în Sănătate împreună cu medici de la Spitalul „Sf. Spiridon“, timp de cinci ore au testat oamenii interesaţi, iar cei care au fost depistaţi pozitiv au primit consiliere referitor la paşii care trebui urmaţi pentru a elimina virusul. 

Testarea pentru hepatită C este o procedura simplă şi rapidă, fiind nevoie de o singură picătură de sânge din deget. Problema este că peste 70% dintre pacienţii infectaţi cu acest virus nu prezintă niciun fel de simptome, de aceea este important să fie testate cât mai multe categorii de persoane, în special cele din grupele de risc.

„Primul val de risc ar fi persoanele cu vârsta de 60 – 80 de ani, infectate în perioada de dinaintea Revoluţiei prin proceduri derulate în spital şi nu numai. Ştim că sunt sate întregi în care oamenii erau injectaţi cu aceeaşi seringă – aceştia trebuie testaţi. Un al doilea val ar fi cel al persoanelor mai tinere, la care infectarea ar putea apărea din cauza obiceiurilor «moderne» – viaţă sexuală promiscuă, cu multipli parteneri, consum de droguri injectabile, dar şi din cauza unor proceduri cosmetice, şi chiar medicale, realizate cu instrumentar nesterilizat. Prin această campanie, am încercat să testăm cât mai multe persoane din aceste categorii, dar şi să le explicăm tuturor cum să prevină infectarea cu acest virus“, a declarat prof. dr. Anca Trifan, şef al Secţiei Clinice Gastroenterologie II de la Spitalul „Sf. Spiridon“ şi membru în Comitetul Director al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH).

Cu cât afecţiunea este depistată mai repede, cu atât durata tratamentului este mai mică. Spre exemplu, spun specialiştii, că dacă gradul de fibroză este zero, vindecarea are loc în termen de opt săptămâni. Dacă gradul de fibroză este mai mare de 1 – 2, vindecarea are loc în 12 săptămâni. La nivel global, sunt 325 milioane persoane infectate cu virusul hepatitic B sau C, însă 290 de milioane nu sunt conştiente de acest lucru.

Comentarii