De Sănătate

Punem punctul pe știi

Dr. Lucian Iacob: Varicele – care sunt factorii de risc?

miercuri, 15 iunie 2022, 07:20
2 MIN
 Dr. Lucian Iacob: Varicele – care sunt factorii de risc?

Dr. Lucian Iacob, medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia: Rolul venelor în organism este de a întoarce sângele dezoxigenat spre inimă. Unele sunt situate anatomic deasupra cordului, dar majoritatea dedesubt. Cele aflate sub cord trebuie să „împingă” sângele venos împotriva gravitației, iar acest lucru este realizat prin numeroase pompe (musculare, respiratorii, pulsații de vecinătate, diferență de presiune venoasă) și susținut cu ajutorul unor valve interne unidirecționale (permit fluxului sangvin doar să se întoarcă spre cord, deci ajută la învingerea gravitației).

 

Spunem despre o venă că este „insuficientă” (sau, mai corect, incompetentă) atunci când s-a dilatat prea mult ca să mai poată susține fluxul sangvin cu ajutorul valvelor și a tonusului venos. Acest lucru determină staza sângelui venos în venele de sub nivelul cordului, ea fiind maximă acolo unde presiunea hidrostatică este maximă, deci cât mai aproape de sol (deci la nivelul gleznelor și mai jos).
Insuficiența venoasă superficială afectează până la 1 din 2 persoane și este cu atât mai des întâlnită cu cât pacientul înaintează în vârstă. Cu toate acestea, ea poate fi întâlnită începând cu adolescența.
 
Factorii de risc sunt atât nemodificabili, cât și modificabili.
Vârsta (anii de ortostatism prelungit se cumulează), componenta ereditară (genetică) și sexul feminin sunt, bineînțeles, nemodificabile.
Bine de știut: sexul feminin influențează apariția varicelor cel mai probabil prin profiluri hormonale diferite față de al bărbatului, în special în perioada sarcinii, când numeroase paciente acuză o agravare importantă a afecțiunii varicoase.
 
Obezitatea, recunoscută ca factor de risc important pentru boala venoasă, este însă modificabilă. 
Bine de știut: Revenirea la un indice de masă corporală normal (18 – 25) nu garantează dispariția varicelor, dar poate îmbunătăți semnificativ simptomele precum și riscul de recurență (de reapariție) după primul tratament chirurgical.
Important de înțeles: insuficiența venoasă superficială (numită „boala venoasă superficială” dacă e însoțită de simptome) este o afecțiune cronică. Factorii de risc ce au dus la apariția ei adesea sunt nemodificabili și atunci ea poate reapărea chiar și după tratament chirurgical. 
 
Varicele se pot agrava în anumite perioade ale zilei, anului sau vieții:
• după o zi îndelungată de ortostatism (stat în picioare);
• în sezonul călduros, după o baie fierbinte sau după o saună (căldura = vasodilatație);
• în sarcină (în primul rând din cauza modificărilor hormonale iar, uneori, în lunile avansate, și datorită presiunii uterului asupra drenajului membrului inferior).
Bine de știut: tot în categoria insuficienței venoase intră și venele dilatate vulvare (venele din zona intimă feminină), întâlnite în special în sarcină. Peste 90% din acestea dispar după sarcină și foarte rar sunt simptomatice.
 
În Arcadia, după recomandarea medicului specialist, se pot institui diverse proceduri chirurgicale de tratament al varicelor, în funcție de caracteristicile pacientului. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de Call Center – 0232 920.
 

Comentarii