După ce a băut zdravăn, şi-a testat ATV-ul pe singurul drum asfaltat de lângă casă. Pe acolo patrulau şi poliţiştii

luni, 14 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 După ce a băut zdravăn, şi-a testat ATV-ul pe singurul drum asfaltat de lângă casă. Pe acolo patrulau şi poliţiştii

Un sătean din Româneşti s-a gândit să-şi probeze nou ATV pe singurul drum asfaltat din comună. Evident, acesta era supravegheat de poliţişti. N-ar fi fost nicio problemă dacă săteanul ar fi fost treaz.

Pe 15 septembrie 2019, Adrian Precupanu băuse acasă o jumătate de litru de pălincă. În jurul orei 22.15, s-a hotărât să iasă pe DC 11 Româneşti – Avântu – Ursoaia, pentru a-şi testa ATV-ul Kymco Maxxer-300, cumpărat din Franţa. S-a urcat în ATV împreună cu un prieten şi au plecat la drum. La acea dată, DC 11 era cel mai bun drum din Româneşti, fiind asfaltat printr-un proiect cu finanţare europeană adjudecat de primăria comunei. Cu excepţia unui tronson de drum spre Iepureni, puternic denivelat, toate celelalte drumuri de pe raza comunei, inclusiv drumul judeţean care leagă Româneştiul de Movileni şi Podu Iloaiei erau fie din pământ, fie pietruite cu balast. Pe singurul drum asfaltat se afla şi o patrulă a Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani, care a observat ATV-ul apropriindu-se dinspre Româneşti.

La vederea poliţiştilor, Precupanu a virat pe o uliţă laterală şi a accelerat, ceea ce i-a făcut pe oamenii legii să plece în urmărirea lui. Nu a durat mult până ce ATV-ului i-a sărit lanţul. Cei doi prieteni au fugit, dar s-au oprit după 200 de metri, resemnaţi. Precupanu s-a urcat fără să protesteze în maşina poliţiei, iar prietenul său, care în fond nu era vinovat de nimic, a plecat acasă.

Analizele făcute ulterior au stabilit pentru Precupanu o alcoolemie teoretică de 2,70‰ în sânge. Trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, Precupanu şi-a recunoscut şi regretat fapta. Magistraţii Judecătoriei au luat în calcul în favoarea lui faptul că, la 28 de ani, nu era cunoscut cu antecedente penale, era căsătorit, fiind administrator la o întreprindere individuală ce îi asigura un venit stabil. Judecătorii au apreciat că în cazul lui este suficientă o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de închisoare, dar cu amânarea executării. Practic, cazierul lui Precupanu ar fi rămas nepătat dacă în decurs de doi ani nu va comite altă faptă penală. Soluţia magistraţilor nu a fost însă pe placul procurorilor, care au atacat-o, invocând alcoolemia deosebit de ridicată, ca şi faptul că fugise de poliţişti. Magistraţii Curţii de Apel au acceptat schimbarea modalităţii de executare a pedepsei. În locul amânării, ei au dispus suspendarea executării. Precupanu va rămâne liber, dar condamnarea va fi trecută în cazier. 

Comentarii