După Primărie, şi CJ se înfruptă din Fortus. Vrea 61 de hectare

sâmbătă, 19 februarie 2022, 02:59
2 MIN
 După Primărie, şi CJ se înfruptă din Fortus. Vrea 61 de hectare

Muncipalitatea are 23 de hectare încă din 2017, pe care încă nu a întreprins nimic. Administraţia judeţului cere 61 de hectare, motivând că vrea să le ofere unor investitori care au contactat deja CJ în acest sens.

Consiliul Judeţean solicită Guvernului de la Bucureşti transferul unei suprafeţe de teren de peste 61 de hectare în domeniul public al judeţului Iaşi. Suprafaţa respectivă – un sfert, teren intravilan, şi trei sferturi, extravilan, cu tot cu construcţiile amplasate acolo – face parte din defunctul Combinat de Utilaj Greu, respectiv Fortus SA. Formularea solicitării, care urmează să fie aprobată în următoarea şedinţă a CJ, este primul pas al procedurii de transfer al terenului.

„În ultima perioadă, mai mulţi potenţiali investitori s-au adresat Consiliului Judeţean laşi pentru punerea la dispoziţie a unor terenuri, construcţii sau alte facilităţi similare pentru implementarea unor afaceri. Cum în proprietatea Judeţului laşi nu avem astfel de imobile, am identificat la autorităţile publice locale unele terenuri pe care se pot face dezvoltări industriale, dar care la această dată sunt fără utilităţi publice”, se arată în proiectul de hotărâre motivul iniţierii transferului de proprietate.

Este vorba de foste secţii ale combinatului, precum Forja grea, Mecano-sudură, Oţelăria electrică, Turnătoria de oţel, Utilaj tehnologic complex greu, dar şi Halda de zgură Ciurea (14 hectare în zona fostei Fabrici de Cărămizi), Staţia de racord la reţeaua electrică şi Gospodăria de apă.

Şi Primăria Iaşi a recuperat 27 de hectare de la Fortus în contul datoriilor acumulate, dar pe care încă nu s-a făcut nimic în cei cinci ani de când au intrat în proprietatea Municipalităţii.

Comentarii