De Sănătate

Punem punctul pe știi

Durerea cronică ar putea fi tratată prin stimulare electrică și sonoră

vineri, 02 septembrie 2022, 07:23
2 MIN
 Durerea cronică ar putea fi tratată prin stimulare electrică și sonoră

O cincime din populația adultă, la nivel global, suferă de dureri cronice, motiv pentru care s-a încercat găsirea unei soluții cât mai eficiente în această privință.

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit, prin intermediul unui model animal, combinația cu potențial de a trata durerea cronică. Aceasta este o combinație de stimulare electrică și sonoră, notează Medical News Today.

Cum funcționează combinația

În mod normal, medicii tratează durerea cronică cu o combinație de medicamente pentru durere. Acestea includ analgezice, opinoide, medicamente antiinflamatorii și antidepresive care ajută la blocarea semnalelor de durere din organism. În plus, medicii pot sugera modificări ale stilului de viață pentru a ajuta la ameliorarea durerii, inclusiv fizioterapie, masaj sau meditație.

Pentru noul studiu, cercetătorii au dorit să utilizeze un model de șoarece pentru a investiga modul în care stimularea senzorială bimodală – atât sonoră, cât și electrică – ar afecta sau modifica activitatea neuronală în cortexul somatosenzorial.

”Am vrut să determinăm dacă combinarea în mod repetat a sunetului și a stimulării corporale ar schimba tiparele de codificare în neuronii corticali somatosenzoriali. Unele tulburări senzoriale, cum ar fi durerea cronică și tinitus, sunt legate de modelele de codificare anormale ale neuronilor cortexului senzorial, astfel încât capacitatea de a modula sau de a schimba în mod noninvaziv modelele de codificare în acești neuroni ar putea ajuta potențial la tratarea acestor tulburări senzoriale”, a explicat pentru MNT dr. Cory Gloeckner, profesor la Universitatea John Carroll, autorul principal al studiului.

Pentru a-și investiga ipoteza, dr. Gloeckner și echipa sa au aplicat stimularea electrică și sunetul în bandă largă unui model de cobai. În timpul studiului, cercetătorii au descoperit că combinația de stimulări a activat neuronii din cortexul somatosenzorial al creierului.

”Din studiile anterioare, știm că există, de asemenea, regiuni cerebrale suprapuse pentru hărțile de percepție auditivă și somatosenzorială. Și știm deja că semnalele somatosenzoriale pot induce modificări pe termen lung la neuronii din sistemul auditiv; astfel, am emis ipoteza și am investigat cât de bine ar putea ajuta stimulii acustici să moduleze activitatea în cortexul somatosenzorial”, a mai spus cercetătorul.

Abordare noninvazivă

”Acesta este un studiu inițial, pe animale, care investighează un mecanism potențial cu rezultate promițătoare, dar ar trebui să fie testat la oameni pentru a determina eficacitatea sa în tratarea durerii. Deoarece tratamentul nostru ar fi neinvaziv, următorul pas ar fi să îl încercăm direct la oameni pentru a vedea dacă poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor durerii cronice”, a mai explicat dr. Gloeckner.

 

Comentarii