Efectele sancțiunilor: rușii stau la coadă la lapte cu bidonul de plastic

marți, 22 martie 2022, 14:47
2 MIN
 Efectele sancțiunilor: rușii stau la coadă la lapte cu bidonul de plastic

Rușii stau la coadă la lapte cu bidonul de plastic: publicația „Vedomosti” (“Ведомости”) scrie că ambalajele Tetra Pak au început să dispară din Rusia.

Insuficiența de materiale Tetra Pak a provocat deja creșterea prețurilor: transportul cutiilor din carton gofrat s-a scumpit deja cu 30%; peliculele din polipropilenă – cu 100%, cutiile din carton pentru comercializare – cu 122%, ambalajele din folii de polietilenă – cu 89%.

În lanțurile de supermarketuri din Rusia au început să dispară sucurile și laptele în ambalaje Tetra Pak, arată și newsmaker.md

Sunt probleme și cu ambalajele pentry lapte și chefir, arată o companie rusă preluată de defapt.ro.

Companiile rusești examinează variante alternative pentru livrarea laptelui și sucurilor, inclusiv utilizarea bidoanelor.

La 10 martie, data ultimului comentariu public, Tetra Pak anunțase că nu va pleca din Rusia, dar va dona 21 de milioane de dolari către refugiați. Sediul companiei este la Lund, în Suedia. În 2020, Tetra Pak a deschis o fabrică nouă, la Moscova.

Numărul marilor companii care au plecat din Rusia a depășit 400, arată lista gestionată de Școala de Management a Universității Yale. Însă 34 au rămas, arată aceeași listă, actualizată la 17 martie. Printre ele, companii mari precum Reebok, Oriflame sau Bacardi.

Pe lista celor 34 de companii care au rămas se află lanțul Auchan, care are venituri de 3,5 miliarde e dolari din Rusia, Reebok – nu există date publice în legătură cu activitatea în Rusia – Decathlon – are 50 de magazine în Rusia și venituri de 300 de milioane de dolari – Leroy Merlin – venituri de patru miliarde de dolari din Rusia – Oriflame – 16% din venituri provin din Rusia – sau Bacardi, despre a cărei implicare în Rusia nu se cunosc date.

Comentarii