De Business

Punem punctul pe știi

Electroputere Paşcani riscă să deraieze. Magnatul Gruia Stoica se luptă pentru 5 milioane de euro

luni, 15 iulie 2019, 07:30
4 MIN
 Electroputere Paşcani riscă să deraieze. Magnatul Gruia Stoica se luptă pentru 5 milioane de euro

Miză imensă a unui litigiu între una dintre cele mai mari firme de profil din ţară şi statul român. Electroputere Paşcani, una dintre puţinele societăţi din România care modernizează locomotive, ar putea fi obligată să restituie 5 milioane de euro către bugetul de stat, bani primiţi cu titlu de ajutor. Asta ar putea duce firma spre insolvenţă, spun reprezentanţii acesteia.

 

Compania Electroputere VFU Paşcani a dat în judecată Ministerul Finanţelor, mai exact Direcţia Generală Ajutor de Stat din cadrul acestui minister, pentru a fi exonerată de restituirea unei sume importante de bani, de aproximativ 5 milioane de euro. Firma din Paşcani, aflată în portofoliu de societăţi a controversatului om de afaceri Gruia Stoica, speră ca judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi să îi dea dreptate în acest litigiu, pierderea sa putând afecta serios activitatea economică. Miza procesului e o decizie din septembrie 2018, când funcţionarii Ministerului de Finanţe au decis recuperarea unui ajutor de stat pe care Electroputere l-a primit pe 24 august 2010 şi care a avut o valoarea de 21,11 milioane de lei.

Ministerul de Finanţe a cerut banii înapoi motivând că firma din Paşcani nu a respectat acordul de finanţare, respectiv că Electroputere nu a a realizat o cifră de afaceri aşa cum s-a angajat. „Principalele argumente reţinute de către MFP pentru aplicarea sancţiunii recuperării proporţionale a ajutorului de stat ar fi reprezentat de realizarea unei cifre de afaceri mai mici decât cea prognozată şi nerealizarea de către Electroputere VFU a dovezii încheierii unor contracte ferme de livrare de bunuri şi/sau servicii într-un volum şi o valoare care să susţină cifra de afaceri prognozată în Studiul Tehnico Economic care a stat la baza încheierii acordului de finanţare”, se menţionează în actele din dosarul înregistrat la Curtea de Apel Iaşi.

Cum se apără reprezentanţii Electroputere

În esenţă, reprezentanţii de la Paşcani ai magnatului Gruia Stoica recunosc că nu au avut traseul economic asumat atunci când au semnat acordul aferent ajutorului de stat, însă asta s-ar fi întâmplat tot din cauza statului. Astfel, în 2011, a fost realizat un studiu tehnico-economic în care se arăta că principalul client al Electroputere, pentru respectarea acordului de finanţare, era SN CFR, de la care societatea ieşeană trebuia să primească trei sferturi din comenzi. Electroputere a invocat că SN CFR şi-ar fi asumat în ultimii ani că va moderniza la Paşcani sute de vagoane, însă comenzile nu au mai venit. „Din 513 vagoane şi 45 trenuri etajate cât ar fi trebuit să fie modernizate în baza contractelor menţionate, acesta din urmă ar fi emis comenzi pentru doar o mică parte dintre acestea din cauza faptului că MFP nu a asigurat finanţarea programului de modernizare a vagoanelor SNCFR Călători”, au precizat reprezentanţii Electroputere. Aceştia au mai arătat că punerea în aplicarea a deciziei de sancţionare ar putea duce la deschiderea insolvenţei firmei, din cauza lipsei de lichidităţi.  Până la judecarea pe fond a cererii de anulare a sancţiunii impusă de minister, tot la Curtea de Apel, judecătorii au analizat două cereri de suspendare a deciziei Ministerului de Finanţe. Prin această procedură juridică, Electroputere a încercat să sisteze, temporar, plata celor 21 de milioane de lei, până la finalul procesului, care ar putea dura ani.

Ce obligaţii aveau?

Acum câteva zile, firma de Paşcani a pierdut al doilea dosar de suspendare a actului administrativ al ministerului, aşadar, în perioada următoare, va trebui să achite debitul. În motivarea sentinţei, judecătorii Curţii de Apel Iaşi invocă aspecte care nu sunt foarte încurajatoare pentru Electroputere, în perspectiva judecătorii dosarului de pe fond. „Este adevărat faptul că nerealizarea unor proiecte de investiţii ale SNCFR nu constituie un fapt imputabil sau care să fi depins de reclamantă (n.r. Electroputere), cu toate acestea, obligaţia asumată prin acordul de finanţare nu cuprinde vreo clauză de exonerare în acest sens. Reclamanta avea obligaţia realizării cifrei de afaceri prognozate, trebuind să identifice şi să contracteze cu clienţi de pe piaţa internă sau extern”, au precizat judecătorii ieşeni.  Electroputere VFU Paşcani este o firmă cu o istorie importantă în industria feroviară română, fiind înfiinţată de specialişti austricei şi polononezi, în 1869. În trecut, firma s-a numit Remar SA Paşcani, fiind privatizată, în 2004, de controversatul afacerist Gruia Stoica, prin Grup Feroviar Român SA. În prezent, Electroputere face parte din Grampet Group, deţinut de Gruia Stoica. În jur de 500 de persoane mai lucrează la Electroputere, care este unul dintre prncipalii angajatori din zona Paşcaniului.

 

 

Comentarii