Elevii de la Şcoala Normală, evacuaţi din clădirea din Copou. Are risc seismic ridicat. De luni vor învăţa la alte trei licee din zonă

joi, 23 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Elevii de la Şcoala Normală, evacuaţi din clădirea din Copou. Are risc seismic ridicat. De luni vor învăţa la alte trei licee din zonă

Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” şi Grădiniţa cu Program Normal „Al.I. Cuza” din judeţul Iaşi se numără printre unităţile de învăţământ cu risc seismic ridicat. În urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) de către conducerile unităţilor de învăţământ au fost identificate 39 de clădiri care sunt încadrate în clasa de risc sesmic I.

Din cele 39 de clădiri identificate, doar 21 sunt utilizate în prezent. 15 clădiri au destinaţia săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinaţii.

Ministerul Educaţiei a solicitat conducerilor inspectoratelor şcolare ca, împreună cu autorităţile locale, să identifice soluţii pentru relocarea preşcolarilor/elevilor care învaţă în clădiri clasificate ca având grad de risc seismic I şi care sunt în uz. Astfel, elevii Colegiului Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi vor învăţa, începând de luni, în program de după-amiază, la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iaşi, la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi şi la Liceul cu Program Sportiv Iaşi.

Şcolile şi instituţiile de învăţământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanţate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susţinute din fonduri europene. Inspectoratele şcolare au fost deja informate în legătură cu expertiza tehnică a clădirilor cu destinaţia unităţi sau instituţii de învăţământ construite înainte de anul 1978, care trebuie încheiate până pe 1 iunie 2026.

Despre starea jalnică a Şcolii Normale din Copou “Ziarul de Iaşi” scria încă de acum 7 ani, subiect asupra căruia reporterii noştri au revenit constant de atunci şi până de curând.

Din nefericire, Primăria Iaşi, cea care deţine clădirile, nu a făcut absolut nimic pentru rezolvarea problemelor, ceea ce a făcut să ajungem astăzi în situaţia de a evacua elevii. 

Lista şcolilor şi grădiniţelor încadrate în clasa I de risc seismic

I. Clădiri cu destinaţia săli de clasă/laboratoare:

  1. Şcoala Gimnazială Filipeni, judeţul Bacău
  2. Grădiniţa cu Program Normal Ferestrău (Oituz), judeţul Bacău
  3. Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, judeţul Brăila
  4. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu
  5. Şcoala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, judeţul Ilfov
  6. Colegiul Naţional Pedagogic Vasile Lupu, judeţul Iaşi
  7. Grădiniţa cu Program Normal „Al.I. Cuza”, judeţul Iaşi
  8. Grădiniţa cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, judeţul Maramureş
  9. Şcoala Gimnazială, comuna Dulceşti, judeţul Neamţ
  10. Liceul Teoretic „Ioniţă Asan” Caracal, judeţul Olt
  11. Grădiniţa cu Program Normal Broşteni, judeţul Olt
  12. Şcoala Primară Dîmbu (Băicoi), judeţul Prahova
  13. Grădiniţa cu program normal Deleni, judeţul Suceava
  14. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Timişoara
  15. Şcoala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, judeţul Vrancea

II. Clădiri cu altă destinaţie:

  1. Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Bucureşti – sală de sport
  2. Clubul Sportiv Şcolar Ilfov – 2 clădiri (un spaţiu profesori şi un spaţiu grădiniţă)
  3. Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brăneşti, judeţul Ilfov – cămin
  4. Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” Iaşi – anexă
  5. Casa Corpului Didactic judeţul Ilfov – cămin

Comentarii