Elevii ieşeni s-au remarcat la Olimpiada naţională de Ştiinţele Pământului

joi, 07 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Elevii ieşeni s-au remarcat la Olimpiada naţională de Ştiinţele Pământului

Elevii ieşeni s-au întors de la prima Olimpiadă Naţională din acest an, cea de Ştiinţele Pământului, ediţia a XXIII-a, cu mai multe premii. La competiţie au participat peste 100 de elevi de liceu din toate judeţele ţării, delegaţia Iaşului fiind formată din şase elevi de la Colegiul Naţional Iaşi şi unul de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. 

Elevii noştri s-au întors cu două menţiuni acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru punctajul cumulat de către Lupuleasa Mircea Andrei şi Pleşcan Matei Bogdan, ambii de la Colegiul Naţional Iaşi. Cei doi elevi au fost coordonaţi de către profesorii Preotu Adriana, Lăcătuşu Mărioara, Ouatu Andu, Rotaru Jean, Fiscutean Cornelia şi Fiscutean Dorin. De asemenea, elevul Andrei Lupuleasa s-a situat pe locul cinci în clasamentul naţional, poziţie care i-ar fi permis accesul la lotul naţional lărgit. Cu toate acestea, conform regulamentului acestei competiţii, un concurent poate participa doar la o singură etapă internaţională, iar Andrei Lupuleasa este deja medaliat cu bronz la ediţia anterioară, derulată în Thailanda anul trecut. Tot Andrei Lupuleasa a obţinut, la această ediţie, şi Premiul I pentru cel mai mare punctaj cumulat din concurs la probele practice.

De asemenea, elevii ieşeni au mai obţinut patru medalii de bronz, oferite de Societatea Română de Fizică. Cei patru elevi premiaţi cu bronz sunt Andrei Lupuleasa, Matei Pleşcan, Octavian Mihai Buţa şi Vlad Ciocârlan, toţi de la Colegiul Naţional Iaşi, coordonaţi de profesorii Andu Ouatu şi Rotaru Jean. De asemenea, patru Premii Speciale, oferite de Societatea Română de Geografie, au fost acordate elevilor Robert Porcişanu de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, coordonat de prof. Mihaela Lesenciuc, şi elevilor Andrei Lupuleasa, Robert Gheţiu şi Octavian Buta de la Colegiul Naţional, coordonaţi de profesorii Cornelia şi Dorin Fiscutean. Din delegaţia judeţului Iaşi a făcut parte şi eleva Perdun Patricia Maria, de la Colegiul Naţional.

Prima Olimpiadă Naţională din calendarul Competiţiilor şcolare din acest an s-a desfăşurat la Suceava, în perioada 1-5 februarie, sub patronajul Ministerului Educaţiei Naţionale, al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. În cadrul competiţiei, elevii şi-au testat abilităţile şi competenţele ştiinţifice la patru discipline de studiu, Geografie, Fizică, Biologie şi Chimie, fiind vizată atât latura teoretică, dar şi cea practică. Astfel, în zilele de concurs, fiecare concurent a susţinut patru probe teoretice şi patru probe practice, de laborator sau de teren. 

 

 

Comentarii