Elveţia, în mod tradiţional neutră, a suspendat regimul relaxat de tranzit pentru ruşi

sâmbătă, 17 septembrie 2022, 15:20
1 MIN
 Elveţia, în mod tradiţional neutră, a suspendat regimul relaxat de tranzit pentru ruşi

Cu toate că, în mod tradiţional, se declară neutră, Elveţia s-a aliniat, vineri, la Uniunea Europeană şi a suspendat un acord din 2009 care permitea cetăţenilor ruşi să intre în mod facil pe teritoriul acestei ţări.

"Suspendarea acordului nu înseamnă o îngheţare generală a vizelor pentru ruşi, ci mai degrabă aceştia vor trebui să folosească procedura obişnuită de obţinere a vizelor pentru a intra în Elveţia", a precizat Consiliul Federal Elveţian într-o declaraţie, citat de The Guardian.

UE a luat o măsură similară anterior, suspendând un acord de facilitare a vizelor cu Rusia prin intermediul unei interdicţii mai largi, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

"Elveţia are tot interesul să contribuie la o politică comună şi uniformă în materie de vize la nivel european. În caz contrar, ar risca să se confrunte cu o creştere a numărului de cereri de viză depuse la reprezentanţele sale din străinătate de către cetăţenii ruşi care încearcă să eludeze deciziile UE", a declarat guvernul într-un comunicat de presă.

Comentarii