Estonia: Kaja Kallas, desemnată să formeze un nou guvern

joi, 14 iulie 2022, 17:22
1 MIN
 Estonia: Kaja Kallas, desemnată să formeze un nou guvern

Preşedintele eston Alar Karis a anunţat joi că a semnat demisia şefei guvernului, Kaja Kallas, şi a mandatat-o să formeze 'rapid' un nou cabinet, în urma recompunerii coaliţiei la putere, transmite AFP

'Am semnat cererea de demisie a prim-ministrului Kaja Kallas, dar i-am solicitat în acelaşi timp să formeze un nou guvern care să poată începe să lucreze rapid', a scris pe Twitter preşedintele Karis.

'Sper că noul guvern va putea începe să lucreze de săptămâna următoare', a adăugat el.

Conform unui comunicat al executivului, 'dna Kallas a propus convocarea unei şedinţe extraordinare a parlamentului vineri, în care va solicita un mandat pentru noua sa coaliţie guvernamentală'.

Luna trecută, după prăbuşirea coaliţiei între formaţiunea sa şi Partidul de Centru, ea chemase la negocieri pentru formarea unui nou guvern şi la unitate, având în vedere riscurile de securitate implicate de vecinătatea cu Rusia.

Partidului Reformei al Kaiei Kallas i s-au alăturat în noua coaliţie conservatorii de dreapta din partidul Isamaa şi social-democraţii.

Cele trei partide s-au pus deja de acord asupra liniilor majore ale programului comun.

Plecarea miniştrilor Partidului de Centru a intervenit după săptămâni de impas politic, marcate de un vot asupra unui proiect de lege privind educaţia, la care formaţiunea a votat alături de partidul de opoziţie EKRE, de extremă dreapta.

Partidul de Centru şi Partidul Reformei au alternat la guvernare de când Estonia şi-a redobândit independenţa după prăbuşirea Uniunii Sovietice. AGERPRES

 

Comentarii