Evacuarea PSD din spaţiu: Primăria vine cu precizări suplimentare

sâmbătă, 28 aprilie 2018, 01:50
2 MIN
 Evacuarea PSD din spaţiu: Primăria vine cu precizări suplimentare

Contractul de închiriere prevede rezilierea dacă chiriaşul, respectiv filiala judeţeană a partidului, recurge la modificări în spaţiu fără avizul municipalităţii. Ce s-a întâmplat, în fapt, acolo?

Primăria a venit ieri cu precizări noi în privinţa intenţiei de evacuare a Organizaţiei PSD Iaşi din spaţiul situat pe bd. Ştefan cel Mare pe care îl ocupă. Motivul este deja cunoscut: lucrări fără autorizaţie efectuate în interiorul clădirii. Aceasta a anunţat municipalitatea, este un monument de arhitectură vechi de aproximativ un secol, înscris şi identificat prin Cod LMI IS-II-m-B-04068 în Lista Monumentelor Istorice, la poziţia 1263. PSD Iaşi a dobândit calitatea de locatar în baza unui contract de închiriere din 27 iunie 2014 (pentru etajul 2). Cu o săptămână în urmă, precizează Biroul de Presă al Primăriei, Direcţia Exploatare Patrimoniu a înştiinţat filiala social-democrată în legătură cu încetarea contractului şi, în consecinţă, cu obligaţia de a elibera spaţiul închiriat în termen de 30 de zile.

Comunicatul Primăriei precizează că, aşa cum prevede contractul, orice modificare în construcţie sau de funcţional trebuia să aibă avizul municipalităţii. De asemenea, reprezentanţii Primăriei au accesul permis pentru a controla respectarea clauzelor contractuale, iar subînchirierea totală sau parţială a spaţiului, cât şi folosirea acestuia de către altă persoană fizică sau juridică este interzisă. Cum modificările sunt „făcute de către locatar, fără autorizaţie de construire şi fără acordul proprietarului şi avizul Direcţiei Judeţene de Cultură“, contractul a fost reziliat, ceea ce „obligă locatarul la predarea necondiţionată a spaţiului în termen de 30 zile de la notificarea comunicată de către locator, cu suportarea consecinţelor rezultate din contract până la acea dată“. Totodată, Primăria a cerut PSD readucerea imobilului închiriat la starea iniţială, refacerea în totalitate a elementelor care au suferit modificări, suportarea prejudiciilor aduse autorităţii publice locale prin acţiunile ilegale săvârşite asupra imobilului etc.

Practic, înainte să elibereze spaţiul, PSD trebuie să refacă un perete pe care l-a desfiinţat. Preşedintele Organizaţiei Judeţene, Maricel Popa, s-a arătat indignat: „Este un act copilăresc, răzbunător. Mihai Chirica era în PSD când au început lucrările. Lui doar asta îi place, cancanuri, scamatorii, artificii, în loc să se ocupe de proiectele Iaşului“. Social-democraţii au replicat că nu aveau nevoie de autorizaţie şi că vor ataca în instanţă demersul Primăriei. În paralel, ancheta privind intervenţiile asupra clădirii constituie subiectul unui dosar deschis la Parchet. 

Comentarii